Unga kvinnor, första världskriget, Jokern och Harriet Tubman – Här är favoriterna på Oscarsgalan

Uppdaterad
Publicerad

I kväll är det dags. Galornas gala. För 92:a gången i ordningen ska filmbranschens mest åtråvärda priser delas ut. Frågan är vem som får de eftertraktade guldgubbarna. Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin tippar på Gervig, Mendes och Phoenix.

Hollywoods allra yppersta elit är på plats i The Dolby Theatre ikväll. För andra året i rad står galan utan värd.

Flest nomineringar i år har Todd Phillips Joker med elva stycken. Bland annat i tungviktskategorierna Bästa regi, Bästa film och Bästa skådespelare. I den sistnämnda får Joaquin Phoenix anses vara storfavorit.

– Och det är helt i sin rätt. Phoenix gör en filmhistorisk bifigur och ger honom en nedsolkad plats i solen. Energin, suggestionen, publikpåverkan som han värker fram är här enastående, säger Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin.

Judy Garland eller Harriet Tubman

Han tycker att det är svårare att gissa i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll.

– Rene Zellweger är favorittippad för rollen som Judy Garland i Judy men här skulle Cynthia Erivo, som spelar slavhjälten Harriet Tubman kunna överraska. Hon är den enda afroamerikanska skådespelaren som är nominerad och juryn har ju återigen fått mycket smisk för att nominera nästan bara vita skådespelare.

– Min personliga favorit i år är Scarlett Johansson för hennes komplexa och som alltid övertygande insats i Marriage Story.

Krigsdrama eller Hollywoodnostalgi

De andra filmerna med chans på storslam är Sam Mendes första världskrigsdrama 1917 och Quentin Tarantinos Once upon a time in Hollywood.

Vilken är då årets bästa film? Fredrik Sahlin slänger först in en cynisk brasklapp och säger att det egentligen inte handlar om att prisa de bästa filmerna utan den film med störst pr-budget och mest väloljade lobbyister bakom sig, som vet hur man övertygar en jury.

– Men okej. I kategorin Bästa film kan man se en tendens de senaste åren, att den tyngsta stayetten gått till en mindre, inte lika favorittippad produktion. Som förra årets Green book och 2018 då Moonlight vann, säger Fredrik Sahlin.

Unga kvinnor har chansen

– Ska man gå efter det har Greta Gerwigs Unga kvinnor kanske en chans ändå. Eller till och med koreanska Parasit – vilket vore en bomb. Det har aldrig skett att en icke engelskspråkig film har vunnit Bästa film. Men om jag fick bestämma går Oscar för bästa film till Scorseses The Irishman.

När man tippar i kategorin Bästa regi är ett bra trick att kolla vilken film som prisades på den senaste DGA-galan där amerikanska regiskrået delar ut sina priser. Bästa film där brukar alltid vinna regipriset på kommande Oscarsgala.

– I så fall blir det Sam Mendes i år, för hans 1917. Det vore rimligt att han fick en Oscar också. Det är ju en film som med sin fingerade enda tagning till stor del är just en regibedrift. Och foto också förstås, men det är ju ett annat pris. Personligen blir jag inte ledsen om Martin Scorsese vinner här också, säger Fredrik Sahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.