Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arthur Edwards har följt Kung Charles i fyra decennier. Se honom berätta i klippet om hur deras relation utvecklats efter alla år. Foto: Britbox

Här är fotografen som följt kung Charles i 46 år

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen Arthur Edwards har följt kung Charles sedan 1977. Det var han som tog den första bilden som publicerades på Lady Diana. Därefter har det blivit flera begravningar och bröllop hos kungahuset Windsor. Snart kan han även lägga till en kröning i sin kungliga portfolio.

I 46 år har Arthur Edwards fotat och följt prinsen som nu ska bli kung. Av alla stora händelser som fotografen bevakat under sin långa karriär är kröningen av kung Charles den mest betydelsefulla och som han sett fram emot mest.

Han blir fortfarande pirrig av att se sina bilder i print på förstasidan.

– Att fota kröningen blir höjdpunkten i min karriär och förhoppningsvis kommer min bild att hamna på förstasidan. Det hoppas jag på framför allt annat. Den bästa bilden hamnar alltid på förstasidan, jag kommer ge allt jag har, säger Arthur Edwards som arbetar åt den brittiska tabloiden The Sun.

Ömsesidig respekt

Edwards får ofta frågan om han är vän med kungafamiljen, eftersom de har jobbat så nära i så många år. Men fotografen menar att det handlar om en ömsesidig respekt.

– Han kallar mig Arthur och jag kallar honom ”sir”. Tilliten har växt fram mellan oss. Så det handlar snarare om tillit och respekt än vänskap.

Förutom att fota kröningen på lördag, är Arthur Edwards även aktuell med dokumentären ”Arthur: A Life with the Royal Family” som hade premiär onsdagen 3 maj.

Se fotografen berätta om känslorna inför kröningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.