Ulf Karl Olov Nilsson, ”UKON”, och Tone Schunnesson är två av författarna som medverkade i SVT Babels panel under hösten. Foto: SVT

Här är bästa boktipsen från Babels författarpanel

Uppdaterad
Publicerad

Under höstens Babel-säsong har författarpanelen tipsat om en mängd böcker, alltifrån nyskrivna romaner och poesi, till klassiker ur litteraturhistorien. 

Letar du efter en bok att läsa under julledigheten, men vet inte vilken du ska välja? Kanske kan tipsen från SVT Babels författarpanel vara en inspiration! 

“En väldigt viktig debutroman” 

När panelen tipsade om debutromaner hade författaren Tone Schunnesson med sig Charlotte Brontës klassiker Jane Eyre.  

–  Den har varit en väldigt viktig debutroman i mitt liv, och den har också fått mig att uppskatta romanfigurer som man kanske inte helt tycker om eller som man har svårt för, men som man ändå känner sig väldigt, väldigt engagerad i, sa Tone Schunnesson.  

Även i säsongsavslutningen tipsade Tone Schunnesson om en uppmärksammad debut: Dikter av den nyligen bortgångna poeten Yahya Hassan.  

– Det finns en dikt där hans pappa grillar och han tittar på pappans händer, som brukar slå honom. Och så landar det en fjäril på pappans arm och då blir armen så vacker. Den är otrolig! 

“Sorglig och humoristisk berättarröst” 

I avsnittet då panelen pratade om minnesvärda berättarröster hade författaren Johannes Anyuru med sig Dvärgen av Pär Lagerkvist. Boken är skriven i “jag”-perspektiv och i dagboksform.  

–  Det är en så sorglig och humoristisk röst som talar här. Det som Lagerkvist gör så fantastiskt bra är att han skriver fram den här avskyvärda lilla hovdvärgen så att man ändå som läsare känner en sorts sympati för honom, sa Johannes Anyuru.  

“En himla fin kärlekshistoria”  

I Babels säsongsfinal tipsade panelen om julklappsböcker. Poeten och psykoanalytikern Ulf Karl Olov Nilsson, “UKON”, hade då med sig Kerstin Ekmans senaste roman, Löpa varg. Han beskriver boken som en blandning av dagboksberättande, civilisationskritik och deckare.  

– Den har en slags enkel storslagenhet över sig, som jag tänker passar de flesta. Dessutom är det en himla, himla fin kärlekshistoria, sa UKON. 

I höstsäsongen medverkade även författarna Agneta Pleijel, Agnes Lidbeck, Mats Jonsson, Aris Fioretos, Theodor Khallifatides, Christoffer Carlsson och Kayo Mpoyi i panelen.

Alla boktips i SVT Babel hösten 2021

Agota Kristof – Den stora skrivboken – Beviset – Den tredje lögnen 

Anne Frank – Anne Franks dagbok 

Annie Ernaux – Min far & Kvinnan 

Arthur Rimbaud – Lyrik och prosa 

Bell Hooks – Allt om kärlek 

Bjørn Rasmussen – Ming  

Charlotte Brontë – Jane Eyre 

Dorothy Sayers – böckerna om Lord Peter Wimsey 

Emily Dickinson – The Complete Poems  

Homeros – Odysséen 

Imre Kertész – Mannen utan öde 

James Joyce – Finnegans likvaka  

Jenny Odell – How to do nothing  

Julia Ravanis – Skönheten i Kaos 

Kerstin Ekman – Löpa varg  

Lev Tolstoj – Anna Karenina   

Marie Silkeberg – Material  

Maxim Grigoriev – Europa  

Nathalie Sarraute – Innan bilden bleknat  

Pär Lagerqvist – Dvärgen 

Sue Townsend – Min hemliga dagbok - Adrian Mole 13 ¾ år  

Tove Jansson – Det osynliga barnet 

Toni Morrison – Älskade  

Yahya Hassan – Dikter  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.