Se det nya AI-nyhetsankaret – SVT:s programledare reagerar

Publicerad

Nyhetsstationen Kuwait News meddelar att de har lanserat sin första AI-programledare. ”Fedha” som hon heter talar arabiska och frågar i en video på Twitter vilka nyheter tittarna vill se henne presentera.

”Jag är Fedha, den första nyhetsankaren i Kuwait som jobbar med artificiell intelligens på Kuwait News. Vilka slags nyheter föredrar ni?” säger Ai-programledaren i vad nyhetsstationen menar är ett smakprov på vad som komma skall.

– Fedha är ett populärt gammalt kuwaitiskt namn som refererar till silver. Vi har alltid föreställt oss robotar som silver- eller metallfärgade, så vi kombinerade detta, säger biträdande chefredaktör för Kuwait News, Abdullah Boftain till AFP.

Inte den första

Kuwait News tillhör tidningen Kuwait Times. Biträdande chefredaktör Abdullah Boftain säger till AFP att AI-programledarens utseende, blont hår och ljusbruna ögon, ska reflektera landets mångfald.

Fedha är däremot inte den första icke-mänskliga programledaren inom nyhetsbranschen. Tidigare i år presenterade nyhetsstationen India Times en AI-programledare och redan 2018 använde det statligt styrda nyhetsorganet Nya Kina (Xinhua) ”virtuella nyhetsuppläsare”.

Hör SVT:s programledare Prescilia Haddads reaktion på AI-nyhetsankaret i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.