Stora guiden till sommarens bästa serier

Uppdaterad
Publicerad

Det är hårt arbete att hänga med i tv-serierna våren 2017. Inte sett omtalade The Handmaid´s tale eller Big Little Lies än? Ojdå. Domedagsdramat The Leftovers är som vanligt riktigt bra, likaså nya säsongen av Breaking Bad-uppföljaren Better Call Saul. American Gods är sevärd bara för sexscenerna, och svordomarna i Veep når nya vulgära nivåer i säsong sex. Och herregud, nu börjar dessutom Twin Peaks.

Ja, det är lite stressigt. Men not to worry. Kulturnyheterna har gjort en guide till det du inte får missa under tv-sommaren.

Maj

12:e

Master of None, säsong 2 (Netflix)

Dramakomedi

Den älskvärde skådisen Dev flyttade från New York till Italien i slutet av första säsongen för att läka ett brustet hjärta. Nu lagar han pasta och dricker espresso. Aziz Anzari (Parks and Recreation) spelar huvudrollen i denna omodernt långsamma serie om smått och stort.

I Love Dick, premiär (Amazon)

Drama

Transparent-skaparen Jill Soloway gör tv av Chris Kraus hajpade roman från 1997. Kathryn Hahn spelar filmskaparen som blir besatt av den gråsprängde Dick (Kevin Bacon). Amerikanska kritiker har gjort tummen upp för de första avsnitten.

Unbreakable Kimmy Schmidt Foto: Netflix

19:e

Unbreakable Kimmy Schmidt, säsong 3 (Netflix)

Komedi

Tina Feys (Saturday Night Live, 30 Rock) helflippade och färgglada fish out of water-komedi om den ständigt positiva Kimmy, som levt de senaste åren i en bunker och försöker förstå sig på det höga tempot i dagens New York. I den tredje säsongen börjar Kimmy mot alla odds på college.

The Keepers, premiär (Netflix)

Dokumentär

Netflix hoppas på en ny Making a Murderer med denna miniserie som gräver i det olösta mordet på nunnan Cathy Kesnik. Komplett med konstpirationsteorier och cliffhangers i slutet av varje avsnitt.

Twin Peaks är tillbaka

21:a

Twin Peaks, säsong 3 (Showtime/HBO)

Drama

”I’ll see you again in 25 years”, sa den mördade Laura Palmer till specialagent Dale Cooper i en dröm. Nu har det gått 25 år och originalcasten återförenas i en av tv-historiens mest emotsedda uppföljare, tillsammans med andra Lynch-skådisar som Laura Dern och Naomi

Watts. David Lynch regisserar, och serien ska delvis handla om agent Coopers odyssé tillbaka till den märkliga lilla staden Twin Peaks, men utspela sig på olika platser i USA.

Många glömmer att originalserien inte var så himla bra alltid. Men Twin Peaks är mer ett världsbygge och en stämning än en berättelse.

26:e

Bloodline, säsong 3 (Netflix)

Drama

Vi återvänder till den fuktiga hettan i Florida Keys för att följa familjen Rayburn för sista gången. Om den avslutande säsongen påminner något om de första kan vi vänta oss fler mörka hemligheter, våld och syskonrivalitet i svettfläckat linnetyg. Trailern vittnar också om att religionen kommer spela en viss roll.

House of Cards Foto: Netflix

30:e

House of Cards, säsong 5 (Netflix)

Drama

Svenska Joel Kinnaman dyker upp också i den femte säsongen av denna politiska blockbusterthriller med Kevin Spacey och Robin Wright i huvudrollerna. Den osympatiske president Frank Underwood förbereder sig för ett nervkittlande val.

Juni

9:e

Orange is the new Black, säsong 5 (Netflix)

Dramakomedi

De 13 avsnitten utspelar sig under tre intensiva dygn som tar vid där säsong 4 slutade. De intagna har tagit över kvinnofängelset Litchfield och verkar få en hel del mediauppmärksamhet.

23:e

Glow, premiär (Netflix)

Dramakomedi

Los Angeles, 80-tal. Alison Brie (Mad Men, Community) spelar en misslyckad skådespelare som börjar med kvinnlig wrestling för att betala hyran. Mycket spandex och sleazerock. Teamet bakom Glow har jobbat med Nurse Jackie och Orange is the new black. Kan bli bra!

Gypsy Foto: Netflix

30:e

Gypsy, premiär (Netflix)

Thriller

Naomi Watts spelar psykologen Jean Holloway som ger sig in i farliga relationer med personer ur hennes patienters liv. Nykomlingen Lisa Rubin har skrivit manus och är showrunner.

Juli

Snowfall, premiär (FX)

Drama

John Singleton (Boyz N The Hood) regisserar dramaserien som handlar om 80-talets epidemi av crackmissbruk i hans hemstad Los Angeles. Kretsar kring den unge knarklangaren Franklin Saint. Blir spännande att se vad Singleton åstadkommer med materialet, åtminstone för oss som växte upp med Boyz n the Hood.

10:e

Will, premiär (TNT)

Drama

Tio avsnitt om den unge och vilde William Shakespeare. Trailern är poppig och för tankarna till filmer som Moulin Rouge eller Romeo & Juliet, och produceras också av Craig Pearce, som jobbade med den senare.

Game of Thrones Foto: HBO

17:e

Game of Thrones, säsong 7 (HBO)

Fantasy

Den näst sista säsongen av världens populäraste tv-serie, som brukar beskrivas som fantasy för den som inte gillar fantasy. HBO är kaxiga och väljer att släppa säsong 7 mitt i juli.

Men det är inte konstigt att deras självförtroende är gott; serien vann 12 av sina sammanlagt 38 Emmys förra året. Nyligen bekräftade George RR Martin, som skrivit romanerna som serien bygger på att fem spinoffer är planerade.

Detta kommer fortsätta i evighet.

Augusti

The Sinner Foto: USA Network

2:a

The Sinner, premiär (USA)

Drama

Efter en vår med framgångsrika serier som Big Little Lies, The Handmaid´s Tale och I Love Dick kommer ytterligare ett drama med en roman som förlaga.

Den unga mamman Cora Tannetti (Jessica Biel) har ingen aning om varför hon begått ett våldsbrott som utreds av kriminalinspektör Harry Ambrose (Bill Pullman).

8:e

Difficult People, säsong 3 (HBO)

Komedi

En lite undangömd komedi om två härligt osympatiska och misslyckade komiker i New York. Billy Eichner och Julie Klausner spelar de narcissistiska huvudrollerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.