Här fraktas första Munch-målningen till nya museet: Historiskt

Uppdaterad
Publicerad

Edvard Munch betraktas som en av de viktigaste konstnärerna i konsthistorien, men hans kulturarv har länge varit misskött i Norge. På tidigare Munch-museet i Oslo hotades konsten av vattenläckor, stölder och bristande underhåll. Nu står nya museet klart och första verket har fraktats dit.

Sent under måndagen fraktades Edvard Munchs målning Solen till det nya museet. Museets version färdigställdes 1911 och mäter runt 35 kvadratmeter, skriver NRK.

Det nya museet hoppas bättre vårda kulturarvet som länge varit eftersatt i Norge. I dokumentären Munch i helvetet (SVT 2018) beskrivs hur konsten på det gamla museet hotades av vattenläckor, stölder såväl externt som internt på museet, och bristande underhåll.

Det nya museet skulle ha stått klart 2020, men arbetet sköts fram på grund av pandemin.

I videon ovan kan du se konstverket fraktas till nya museet i Oslo, som nu står färdigt. Här nedan kan du se några av de många skandalerna kring det tidigare museet – som till sist ledde till att ett nytt byggdes efter mycket om och men.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.