Filmerna som är nominerade till bästa film på Oscarsgalan. Foto: AP/TT

Här kan du se Oscarsfilmerna

Uppdaterad
Publicerad

Åtta filmer är nominerade till bästa film. Att se film på bio är lite svårare i år än vanligt, men flera av årets nomineringar finns redan nu på strömningstjänsterna.

Judas and the black Messiah

Filmen handlar om en FBI-agents infiltration av Svarta pantrarna. Filmen är baserad på en sann historia och mordet på Svarta pantrarna-ledaren Fred Hampton. Filmen hade svensk biopremiär den 19 mars. Svenska bios biografer håller öppet för åtta personer i publiken.

The father

Filmen har hyllats internationellt, om hyllningarna är befogade får den svenska publiken vänta tills augusti 2021 för att ta reda på. Då har the father svensk biopremiär. Filmen handlar om en man (anthony Hopkins) i livets slutskede och relationen till hans dotter (Olivia Colman) och kommer dyka upp på strömningstjänster i ett senare skede.

Gary Oldman i Mank. Foto: Netflix/AP/TT

Mank

Hollywood älskar filmer om gamla Hollywood så Mank – om manusförfattaren till En sensation (Citizen Kane) – kan ha goda chanser att vinna. Gary Oldman spelar Herman ”Mank” Mankiewicz och filmen är regissören David Finchers och hans bortgångne fars hjärteprojekt. Den visas på Netflix.

Nomadland

Chloé Zhao är den första kinesiska kvinna som nominerats till en bästa regi-Oscar och Frances McDormands skådespelarinsats har hyllats sönder och samman. Filmen handlar om en kvinna (Frances McDormand) som förlorar allt och lever nomadliv i USA och visas sedan den 26 mars på bio. Den 30 april visas den på Disney+

Steven Yeun i Minari. Foto: A24/AP/TT

Minari

Förutsatt att publiktaket kunnat höjas till 50 och Filmstaden kunnat öppna igen ska Minari – om en koreansk familj som flyttar till Arkansas för att bli lantbrukare – gå att se på biografer runt om i landet den 21 maj.

Sound of metal

Sedan februari visas Sound of metal på biografer. Filmen handlar om en metaltrummis (Riz Ahmed) med tidigare missbruksproblematik som plötsligt tappar hörseln. Från 12 april visas filmen även på Amazon prime.

The trial of the Chicago 7

Aaron Sorkins rättgångsdrama om sju män som åtalades för konspiration och anstiftan till upplopp efter demonstrationer mot Vietnamkriget ses på Netflix.

Carey Mulligan i Promising young woman. Foto: Focus features/AP/TT

Promising young woman

Dubbelliv och hämnd med metoo-tema med Carey Mulligan i huvudrollen. Även Promising young womans Sverigepremiär ligger i händerna på publiktaket. Just nu har den planerad biopremiär i mitten av maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.