Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kuppar Saade öppningsnumret. Foto: Eurovision/EBU

Eric Saade om kritiken efter kuppen: ”I mina ögon är det rasism”

Uppdaterad
Publicerad

Eric Saade var en av de artister som inledde första semifinalen av Eurovision song contest. Trots att tävlingen ska vara strikt opolitisk hade Saade en Palestinasjal virad runt handleden.

Eric Saade är en av artisterna i nätverket Singers in solidarity with Palestine som tidigare i maj släppte en singel i solidaritet med barnen på Gazaremsan. Han har även skrivit under ett upprop om att Israel borde uteslutas från Eurovision song contest med anledning av kriget i Gaza.

Eric Saade har på förhand sagt att han medverkar i öppningsakten som en protest mot Israel. ”EBU:s hantering av Eurovision är en skam” har han tidigare skrivit på Instagram.

Eurovision song contest 2024

SVT: ”Tråkigt”

Flaggor som inte tillhör de deltagande länderna är inte tillåtna. Man får alltså inte vifta med Palestinaflaggor i arenan. Palestinasjal strider däremot inte mot Eurovisions regler, skriver TV4.

Men både SVT och EBU beklagar ändå Saades handledssjal.

”Vi tycker att det är tråkigt att han utnyttjar sin medverkan på det här sättet”, skriver Ebba Adielsson exekutiv producent Eurovision Song Contest 2024 i ett sms till Aftonbladet om händelsen.

Eurovisionarrangören EBU skriver i ett uttalande:

”Eurovision song contest är ett liveprogram. Alla artister informeras om tävlingens regler. Vi beklagar att Eric Saade valde att bortse från evenemangets opolitiska karaktär”.

Fick den av pappa

Eric Saade skriver i ett sms till SVT att han valde att bära palestinasjalen för att visa sitt ursprung:

”Den sjalen fick jag av min pappa som liten grabb, för att aldrig glömma var familjen kommer ifrån. Då visste jag inte att den en dag skulle kallas 'politisk symbol'. Det är som att kalla Dalahästen för politisk symbol. I mina ögon är det bara rasism. Jag ville bara vara inkluderande och bära något som är äkta för mig – men EBU verkar tycka att min etnicitet är kontroversiell. Det säger ingenting om mig, men allting om dem. Jag säger som årets ESC-slogan: United by music”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet