Här lånas konstverk ut på bibliotekskortet

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Hans Carlsson har startat Artoteket i samarbete med Tensta konsthall och vill göra konst mer tillgänglig.

Det räcker med ett vanligt bibliotekskort för att låna hem konstverk från Tensta bibliotek, utanför Stockholm. På en hylla bland böckerna finns bland annat grafiska blad, en ljudinstallation och skulpturer.

– Biblioteket är en plats dit många människor kommer till i vardagen. Och en plats som kanske sänker trösklarna till konsten, säger initiativtagaren Hans Carlsson.

Det offentliga rummet i centrum

Det så kallade Artoteket är ett samarbete mellan Tensta konsthall och konstnären Hans Carlsson. Han har valt ut verk som handlar om det offentliga rummet – och vem som har som har rätten till det.

Inspirationen till Artoteket kommer från ett liknande projekt på 70-talet och förhoppningen är att sprida god konst till folket.

”Skapas en personlig relation”

– Det är något speciellt med att låna hem och skapa en personlig relation till verket. Det kan du inte så ofta på en konsthall eller museum, säger Hans Carlsson.

Konstnärens förhoppning är att Artoteket ska vandra vidare i landet efter att utställningen i Tensta tar slut den 18 maj.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.