Hammarbybacken i Stockholm, en av platserna där vinter-OS potentiellt kan äga rum. Foto: Henrik Montgomery/TT

Har svenskan verkligen 50 ord för snö?

Uppdaterad
Publicerad

Svenska olympiska kommittén, SOK, är i full gång med att elda upp svenskarna och potentiella besökare inför ett tänkbart vinter-OS i Stockholm. En formulering på hemsidan om att svenska språket har 50 ord för snö har tagits emot med skepsis. Kulturnyheterna undersöker påståendet.

I dagarna har flera gjort sig lustiga över Svenska olympiska kommitténs text om att ”vintersport inte är en hobby – utan en livsstil” och att ”svenskan har över 50 ord för snö”.

Faksimil från stockholm-are2026.com Foto: Skärmdump/SOK

Det är inte första gången delar av den svenska befolkningen ställer sig frågan: finns det verkligen 50 ord för snö? Redan 2017 bestämde sig P4 Västernorrland för att ta reda på hur många ord det finns för snö. Radiokanalens lyssnare kom in med närmare 50 olika förslag.

I Svenska Akademiens ordlista finns 112 snörelaterade ord som börjar med ordet ”snö”, men många av dem syftar på saker som är gjorda av snö (t ex snöboll) eller ord som inte i sig betyder snö (t ex snöleopard, snöängel och snöbollseffekt). Snöord som har snö som efterled som yrsnö, blötsnö och kramsnö samt ord som betyder snö, som inte har ordet snö i sig, som skare, är inte inräknade.

Flera hundra

Ola Karlsson är språkvårdare på Institutet för språk och folkminnen och säger att hur många ord det finns för snö beror på vad man räknar som ett ord, men att det finns betydligt fler än 50.

– Det är svårt att veta exakt, det finns föreställningar som alltid florerar, det har blivit något av en lingvistisk symbolfråga. Tidigare har man sagt att inuiter har 50 ord för snö, för att visa att språket påverkas av den miljö man befinner sig i, säger han.

Den närliggande frågan om hur många ord det finns för is har nyligen dykt upp på Språkrådets bord – standardiserade termer kan vara nödvändiga för säkerheten för till exempel långfärdsskridskoåkare.

– Jag satt precis själv och kollade på en is-termlista och där fanns flera hundra säkert. Så, ja vi har garanterat mer än 50 ord för snö om man räknar in alla facktermer.

Vilka ord finns på den listan då?

– Till exempel apelsinsskalsis, bottenis, blankis, degenererad is, drivis, dubbelis, elefanthudsis, grovkristallig kärnis.

Språkligt försvar

Ola Karlsson säger att orden blir fler om man räknar in facktermer som används av till exempel meteorologer, skidåkare och lavinforskare. Då kan antalet uppgå till flera hundra. Men när man pratar om svenskans många ord för snö handlar det ofta om att försvara det svenska språkets ordrikedom.

– Verkligheten påverkar behovet att nyansera, om man då lever i en snövärld till exempel. Man har använt det som motargument för att svenskan är ett fattigt språk ”vi har ju 50 ord för snö”.

Vill man kunna variera sitt snöspråk ytterligare bör man söka sig till Yngve Ryd och Johan Rassas bok Snö där de lulesamiska orden för snö beskrivs. Enligt författarna finns över 300 ord för snö och is.

Kulturnyheterna väljer snöord

Visa

Blötsnö

Kramsnö

Lavin

Drivsnö

Skare

Snösmocka

Snökaos

Yrsnö

Slask

Snöglopp

Lössnö

Modd

Pudersnö

Sockersnö

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer