Hård kritik mot konstfestivalens krav på ”positiv konst”

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar både politiker och Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlgren på Nacka Kommuns riktlinjer för gatukonstfestivalen Wall Street Nacka.

– Det är ett övergrepp på den konstnärliga friheten, säger det Socialdemokratiska oppositionsrådet Khashayar Farmanbar till Kulturnyheterna.

Nacka kommun tar avstånd från graffiti och beskriver istället Wall Street Nacka som en ”internationell muralmålningsfestival”. På kommunens hemsida har man också riktlinjer för vad konsten borde och inte borde innehålla. Till exempel ska konsten varken vara samhällskritisk, rebellisk eller aggressiv. Man trycker istället på att konsten ska vara samhällspositiv och signalera mjukhet och visdom.

Nacka-konstnären Huge petades kort innan festivalen sjösattes, enligt honom på grund av graffitikopplingar. Festivalen menar å sin sida att Huges konst inte passar in eftersom han jobbar för mycket med text i sin konst.

Men den kommunala konstfestivalens riktlinjer har mötts av kritik: Konstnärernas Riksorganisation menar att det är oroväckande att politiker och tjänstemän verkar ha allt svårare att förstå principen om armlängds avstånd mellan kulturpolitiken och kulturskaparna.

Oppositionen kritisk

Socialdemokraternas Khashayar Farmanbar menar å sin sida att Nacka kommuns ”beröringsskräck för graffiti” är oklädsam.

– Om man nu sätter en ram för en festival, hur kommer det sig att en av de mest kända och uppskattade konstnärerna inom den genren inte får medverka på grund av att han använder bokstäver? Det är en ultrakonservativ syn på konst, säger han, och fortsätter:

– Politiken ska inte lägga sig i konsten på det här sättet, det är ett övergrepp på den konstnärliga friheten. Man förmår inte att skilja på klotter och graffiti.

”Kommunen kan skapa förutsättningar, ska inte styra konsten”

Även Kulturnyheternas konstkritiker reagerar på de kommunala riktlinjerna för konsten på Wall Street Nacka.

– Den här koden som man har på Wall Street Nacka förvånar mig väldigt mycket, jag kan inte minnas något historiskt exempel där kommunen varit inne och försökt detaljstyra konsten på det här sättet, säger Dennis Dahlqvist och fortsätter:

– Det normala i Sverige är att du har armlängds avstånd, att kommunen kan skapa förutsättningar för konst men absolut inte styra innehållet. Med de regler som de har satt upp för festivalen skulle inte ens Banksy kunna kvalificera sig för att vara med, och det känns ju helt horribelt.

Ställer sig frågande till kritiken

Kommunstyrelsens ordförande i Nacka, moderaten Mats Gerdau, blir förvånad när han hör talas om kritiken. Särskilt frågande ställer han sig till socialdemokraternas kritik av riktlinjerna.

– Vi pratade om det här i fullmäktige redan i januari och alla var eniga utom Nackalistan och SD som röstade emot projektet som helhet. Men det var ingen som tog upp kritik kring riktlinjerna då, säger Mats Gerdau.

Mats Gerdau anser att det är rimligt att konsten anpassas efter platsen:

– Jag kan väl tycka att ska man till exempel måla på kyrkans fasad så måste väl ändå kyrkan tycka att motivet passar. Till exempel kanske inte kyrkan skulle bli så glad för ett upp och nedvänt kors på kyrkan. Motivet ska passa platsen och det är viktigt att det signalerar hoppfullhet och framtidstro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.