Foto: TT Bild.

Hård kritik mot ny bok om Breiviks mamma

Uppdaterad
Publicerad

Terroristen Anders Behring Breiviks mamma Wenche riktade stark kritik mot författaren Marit Christensen strax före sin död.

Strax före sin död sade Wenche Behring Breivik till sina advokater att hon kände sig lurad av Marit Christensen, som igår kom ut med boken ”Moren” (Mamman).

– Det här är inte min bok. Det här är rätt och slätt svindleri, sade Wenche Behring Breivik till advokaterna.

Boken om Breiviks mamma

Samtalet mellan Wenche Behring Breivik och advokaterna spelades in och norska TV2 har nu publicerat ljudupptagningen.

I samtalet som ägde rum i mars i år, bara ett par veckor innan Wenche Behring Breivik dog, redogör hon också för den kritik som hon riktat direkt till Christensen.

– Jag känner det som att du helt enkelt har kört över allt jag sagt och berättat för dig i den här boken, sade Wenche Behring Breivik.

Förstår inte kritiken

Marit Christensen uppger att hon inte alls förstår varför Wenche Behring Breivik ångrade sig om att vara en del av bokprojektet.

– Under elva månader var det väldigt tydligt för mig, genom det nära och täta samarbetet med Wenche Behring Breivik, att hon önskade att berätta sin historia, säger Wenche Behring Breivik till TV2.

Intima detaljer

Kritiken mot boken handlar också om att Marit Christensen tagit med väldigt privata uppgifter i ”Moren”, utan att det egentligen gett en tydligare bild av Anders Behring Breivik.

– Det blev inte den viktiga bok det skulle ha kunnat blivit. Det kommer fram väldigt personliga och intima detaljer i boken. Det skulle kunnat vara berättigat om det hade hjälpt oss att förstå 22 juli-terroristens psyke, men det gör de inte, säger Harald Stanghelle på Aftenposten till NRK.

Tidningen VG:s recensent går ännu längre i sin kritik och skriver: ”När texten varken präglas  av ett gott språk eller god journalistik och den bygger inte heller på väsentliga nya fakta som offentligheten behöver få reda på så lämnar den bara läsaren med ett skärande obehag”.

Får också stöd

Att boken ges ut får dock också stöd från en del håll. NRK:s kommentator Knut Magnus Berge menar att den utgör en del i pusslet om Anders Behring Breivik.

– Det här är självklart en viktig bok, inte minst för att den har det kanske viktigaste vittnet som inte vittnade under rättegången, säger Knut Magnus Berge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boken om Breiviks mamma

Mer i ämnet