Hårdare krav på europeisk public service

Publicerad

Det ska blir svårare att gå med i den europeiska TV- och radiounionen EBU. Det bestämdes av EBUs generalförsamling på Malta i veckan.

Nu ska EBU göra de största förändringarna i stadgarna sen unionen grundades. En av de viktigaste frågorna blir att ställa hårdare krav på nya medlemmars värderingar, säger Jimmy Ahlstrand, strategichef på SVT.

– EBU kommer att ställa hårdare krav både på nya medlemmar som söker in i Unionen och på de som redan är med efter fem värdeord: tillgänglighet för alla, oberoende, kvalitet, mångfald, möjlighet till ansvarsutkrävande och innovation, säger han.

Det låter lite luddigt, hur ska EBU se till att de efterlevs?

-Värdeorden kommer att backas upp av väldigt konkreta kriterier, som en arbetsgrupp håller på att ta fram. När det gäller oberoende ska bolagen till exempel vara ”helt opartiska och oberoende från politik, kommersialism och andra inflytande och ideologier”.

SVT fick kritik

Ämnet har varit på tapeten tidigare. I våras riktade Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, kritik mot SVTs vd Eva Hamilton för att inte arbeta tillräckligt hårt för utesluta Vitryssland ur eurovision songcontest. Martin Uggla menade att Vitryssland är en odemokratisk stat och inte följer EBUs värdegrund.

Inga sanktioner

Men det finns ännu ingen risk för uteslutning för de medlemsbolag som inte lever upp till värderingarna.

– Det är inte tal om sanktioner i nuläget, men det ökar möjligheterna för EBU att ställa krav på till exempel Vitryska bolag att leva upp till kriterierna, säger Jimmy Ahlstrand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.