Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Harry Belafonte i SVT:s Västnytt år 1983 i videon. Foto: AP/TT

Harry Belafonte är död

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske sångaren Harry Belafonte är död vid 96 års ålder till följd av hjärtfel, skriver New York Times. Harry Belafonte var en av 50-talets största folkmusiker och kallades kungen av calypso.

Harry Belafonte, ”kungen av calypso”, föddes den 1 mars 1927 i stadsdelen Harlem i New York i USA. Han var sångare, skådespelare, producent och aktivist och var en frontfigur inom 50-talets folkmusikscen.

Under sin tidigare karriär lärde sig Belafonte många sånger genom att besöka bibliotekets folkmusiksarkiv. Han sjöng på nattklubbar, teatrar och gjorde mängder av tv-framträdanden.

Populariserade calypso

Belafonte populariserade sedermera genren calypso utanför de Karibiska öarna. Hans föräldrar invandrade från Martinique och Jamaica till USA och sångaren bodde en period av livet på Jamaica. Hans mest kända låt är ”Day-O (Banana Boat Song).”

– Musikaliskt har han gjort mycket för att introducera västindisk musik till en internationell publik. Banana Boat Song, är en hit av en sådan enorm globalitet att det knappt finns något som kan likna den, säger Kulturnyheternas redaktör Per Andersson.

1953 filmdebuterade Harry Belafonte i ”Bright road” där han spelade en skolrektor. Debutalbumet kom året därpå och var en samlingsskiva med traditionell folkmusik.

Bob Dylans första inspelade musik, där han spelar munspel, kan höras på Belafontes album ”Midnight special” från 1962.

Aktivist

Utöver sitt artisteri var Belafonte aktivist. Han engagerade sig bland annat i den amerikanska medborgarrättsrörelsen under 60-talet, kampanjade mot apartheid och uppmärksammade spridningen av aids i Afrika, skriver The Guardian.

– Hela hans artistgärning var präglat av att vara en svart framgångsrik artist i en vit värld, säger Per Andersson.

Belafonte var bland annat politiskt aktiv under början av 60-talet när flera länder avkolonialiserades.

– Det var en enorm optimism knuten till att världen blev full av fria länder i den icke-vita delen av världen. Och där någonstans passade den här New York födde, jamaicansk-ättade, supercharmerande – med absolut inte slätstrukne- artisten väldigt väl in.

1961 anlitades Belafonte av Frank Sinatra för att uppträda då John F Kennedy svors in som president.

Politiskt stödde han kommunistiska ledare i Latinamerika – Kubas Fidel Castro och Venezuelas Hugo Chavez. Han var kritisk mot Barack Obama och hans parti Demokraterna, bland annat för behandlingen av fångarna på den amerikanska militärbasen på kubanska Guantánamo bay.

Sista rollen 2018

Liksom skådespelarkollegan Sidney Poitier inspirerades han att inleda en skådespelarkarriär efter att ha sett pjäser på American Negro Theatre – en teater bildad i New York 1940 om, för och nära den svarta publiken.

2018 kunde Harry Belafonte ses i sin sista filmroll i Spike Lees ”BlacKkKlansman”.

Han var gift tre gånger och lämnar efter sig fyra barn och sin fru Pamela Frank, som han gifte sig med 2008.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Harry Belafonte i SVT:s Västnytt år 1983 i videon. Foto: SVT/Västnytt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.