Harry Potter-skådis tar avstånd från J K Rowlings uttalanden

Uppdaterad
Publicerad

Harry Potter-författaren J K Rowling har kallats transfobisk efter en tweet där hon var kritisk mot uttrycket ”personer som har mens”. Nu får hon mothugg även av Harry Potter-skådespelaren Daniel Radcliffe.

Författaren J K Rowling raljerade i en tweet över att sajten Devex – en ”mediaplattform för global utveckling” – skrivit ”folk som menstruerar” istället för ”kvinnor”. Tweeten fick mothugg av personer som menar att Rowling osynliggör transpersoner och icke-binära genom att skriva så.

Rowling själv har skrivit att hon respekterar transpersoner, men att man inte kan sudda ut kön. ”Mitt liv har formats av att vara kvinna. Jag tycker inte att det är hatiskt att säga så.”

En av dem som tycker att J K Rowling är fel ute är Harry Potter-skådespelaren Daniel Radcliffe. Han skriver på sajten för The Trevor project – en stödorganisation för utsatta HBTQ-personer – att ”transkvinnor är kvinnor”. Skådespelaren skriver även att hans uttalande inte ska ses som en personlig konflikt mellan honom och J K Rowling och tillägger att han hoppas att läsupplevelsen av Harry Potter-böckerna inte blivit förstörd. ”Det som finns mellan dig och böckerna du läser är heligt”, skriver han.

J K Rowling har tidigare fått kritik för sin syn på transpersoner. Senast i december 2019 när hon ”gillade” en tweet som kallde transkvinnor ”män i klänning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.