Harry Potter-sporten Quidditch byter namn till Quadball. Foto: TT

Harry Potter-sporten byter namn

Uppdaterad
Publicerad

Sporten quidditch, baserad på den fiktiva Harry Potter-sporten med samma namn, blir quadball.

En av anledningarna till namnbytet är att man vill ta avstånd från författaren till Harry Potter-böckerna, JK Rowling efter flera uttalanden författaren gjort de senaste åren i frågan om transpersoners rättigheter, skriver det internationella idrottsförbundet för quidditch.

Sporten quidditch tog steget från boksidorna ut i den verkliga världen 2005. I sporten tar sig utövarna runt planen med kvastar mellan benen och försöker få en boll genom en målring.

Det finns omkring 100 officiella quidditchlag runtom i världen. Den 23 juli startar EM i quidditch i Irland, med det svenska landslaget bland deltagarna.

Ett namnbyte har tidigare diskuterats då Warner Bros äger rättigheterna till varumärket quidditch och flera amerikanska föreningar har redan gjort namnbytet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.