Åklagare Eric Schneiderman (till vänster) och filmproducenten Harvey Weinstein (till höger). Foto: TT

Harvey Weinsteins bolag stäms av staten New York

Uppdaterad
Publicerad

Delstaten New York stämmer The Weinstein Company för att brutit mot statens lag om medborgerliga rättigheter. Bland annat uppger åklagaren att filmproducenten Harvey Weinstein hotat sina anställda genom att säga saker som: ”jag ska döda dig” och ”jag ska döda din familj”.

Stämningen mot bolaget, grundat av Harvey Weinstein och Robert Weinstein, bygger på anklagelser om att det inte har tagit hand om sina anställda enligt lag.

”The Weinstein Company har vid upprepade tillfällen brutit mot delstaten New Yorks lag genom att inte lyckas skydda sina anställda mot genomgripande sexuella trakasserier, hot och diskriminering” skriver New Yorks högsta åklagare Eric Schneiderman i sin stämningsansökan, enligt nyhetsbyrån AP.

Harvey Weinstein-affären

”Arbetade under ständig attack”

Filmmogulen Harvey Weinstein anklagades under förra hösten för sexuella övergrepp och trakasserier av ett flertal kvinnor inom filmbranschen. Han nekar till anklagelserna.

I stämningen mot bolaget skriver åklagaren vidare:

”Att arbeta för Harvey Weinstein var att arbeta under ständig attack med könsrelaterade obsceniteter, vulgära utskällningar, sexualiserade interaktioner, hot om våld och på en arbetsplats som var generellt fientlig mot kvinnor”.

Enligt åklagaren ska flera av de anställda inom The Weinstein Company tagit emot hot från Harvey Weinstein med formuleringar som ”jag kommer att döda dig, jag kommer att döda din familj”.

Åklagaren: Brodern och bolaget medskyldiga

Bedömningen från delstatsåklagarens sida är att medgrundaren till bolaget, Robert Weinstein, också är medskyldig till brott mot statens lag om medborgerliga rättigheter eftersom han ”varit medveten och samtyckt till det upprepade olagliga beteendet”.

Åklagaren säger sig också kunna visa att varken bolaget eller brodern Robert Weinstein gjort tillräckligt för att stoppa hot och trakasserier, enligt AP.

Advokaten: ”Ingen diskriminering”

Weinsteins advokat, Ben Brafman, säger i ett uttalande att en rättvis undersökning av ärendet kommer att visa på att många av anklagelserna mot hans klient är grundlösa.

Harvey Weinsteins beteende har förvisso inte varit klanderfritt, med han har sannerligen inte gjort sig skyldig till något brott i det här fallet, menar Brafman.

– När den här utredningen når sitt slut kommer det stå klart att Harvey Weinsten befodrat fler kvinnor till verkställande positioner än någon annan ledare i branschen, och att det inte funnits någon diskriminering inom varken Miramax (brödernas distibutionsbolag, reds. anm.) eller The Weinstein Company, säger Ben Brafman i ett uttalande, enligt nyhetbyrån Reuters.

LÄS MER: Åklagarens pressmeddelande om stämningen mot Weinstein

Bakgrund: Anklagelserna mot Harvey Weinstein

I oktober 2017 publicerar tidningen New York Times de första artiklarna om hur flera kvinnor under årtionden ska ha utsatts för sexuella trakasserier av filmproducenten Harvey Weinstein, en av de mäktigaste i den amerikanska filmbranschen.

Sedan dess har över 70 kvinnor, varav flera tillhör de mest namnkunniga inom filmindustrin i Hollywood, trätt fram och berättat om Harvey Weinsteins beteende. Anklagelserna gäller sexuella övergrepp, trakasserier, utnyttjande och våldtäkt.

Som en följd av anklagelserna har Harvey Weinstein fått sparken från styrelsen i bolaget The Weinsten Company. Han utreds av såväl brittiska som amerikanska myndigheter för olika fall, men ännu har inget åtal väckts.

Harvey Weinstein har medgett att hans beteende har ”orsakat mycket smärta”, men har samtidigt beskrivit många av anklagelserna mot honom som ”uppenbart falska”.

I dag vårdas filmproducenten på ett behandlingshem för sexberoende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet