Heartbreaker

Uppdaterad
Publicerad

Betyg: 3 av 5

Regi: Pascal Chaumeil

I rollerna: Romain Duris, Vanessa Paradis

Alex Lippi, spelad av Romain Duris, är motsatsen till äktenskapsmäklare. Han bryter upp dåliga relationer genom att förföra kvinnan och få henne på bättre tankar. Han har en supersäker metod och lovar garanterat resultat: Intensiv uppvaktning, en ihopljugen historia om en uppslitande skilsmässa, ögon som fylls med tårar – och kvinnorna faller som furor.

Han har två principer:

1. Kvinnan måste bevisligen vara olycklig men bara obenägen att få ändan ur vagnen och göra slut.

2. Han får aldrig blir kär i kvinnan.

När han blir skyldig maffian pengar tvingas han bända på den förstnämnda regeln. En kund erbjuder honom en rejäl hacka om han lyckas få dottern till en blomstermagnat (!) att överge sina giftasplaner. Juliette Van Der Becq (spelad av Vanessa Paradis) lever i en felfri, lycklig relation och ska gifta sig inom tio dagar.

Man behöver inte vara rymdingenjör för att förstå att även den andra regeln bryts. Inte heller för att föreställa sig slutscenen. I ”Heartbreaker” avhandlas en tematik som är lika sliten som sin genre, romantisk komedi. Inget större fel med det egentligen – men då hamnar berättandet, dialogen och karaktärerna i stället i fokus. I ”Heartbreaker” förstår du visserligen hur allt kommer att sluta – men du har väldigt roligt på vägen dit. Den skruvande (typiskt för franska komedier) tonen framkallar skratt och dialogen är rapp och fräck.

Filmen fylld av små blinkningar till typiska Hollywood-rom coms – Juliette Van Der Becq älskar exempelvis ”Dirty dancing” och George Michael. Dessvärre förvandlas blinkningarna till hångel när slutet är som taget ur den klyschigaste Hollywood-rullen du kan föreställa dig. Slutet är totalt befriat från logik men sådär sliskigt lyckligt som det tydligen måste vara för appellera till någon blödig Hollywood-publik.

Sofia Benholm

Se filmens trailer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.