Författaren och psykologen Hédi Fried och författaren Emerich Roth överlevde båda nazismens utrotningsläger. Foto: TT

Hédi Fried och Emerich Roth får Olof Palmepriset

Publicerad

Hédi Fried och Emerich Roth tilldelas årets Olof Palme-pris, skriver Dagens Nyheter. De prisas de för ”oförtröttliga insatser som försvarare av alla människors lika värde samt för ett livslångt upplysningsarbete mot nazism och rasism, våld och fördomar”.

– Det här priset betyder väldigt mycket för mig. Jag begriper inte riktigt varför jag fått det för det jag gör är så naturligt för mig, men jag uppskattar det verkligen. Jag hade hemskt gärna velat träffa Olof Palme och ännu mer nu när jag fått priset till hans minne, säger Fried till tidningen.

Priset har sedan 1987 delats ut till personer som gjort en ”särskilt betydande insats inom något av områdena antirasism, mänskliga rättigheter, internationell förståelse, fred och gemensam säkerhet”.

Förra året gick det till Spyridon Galinos och Giusi Nicolini. Prissumman är 100.000 dollar, alltså motsvarande nästan 850.000 svenska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.