Hejdå till hallåorna hos SVT

Uppdaterad
Publicerad

I vår slutar SVT med hallåor i rutan. De bekanta programpresentatörerna kommer att medverka enbart med sina röster något som inte alla är lika nöjda med.

SVT-kanalerna kommer att få ett nytt grafiskt utseende i vår. I samma veva försvinner den långa traditionen med guidande hallåor i rutan. Målet med förändringen är att få en rappare övergång mellan programmen.

Mot zappning

Beslutet grundas bland annat på tittarstatistik och undersökningar med fokusgrupper. Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SVT, förklarar i ett uttalande:

– Vi vet genom våra undersökningar och tittarstatistik att folk zappar i programskarvarna.

Programpresentatörerna har tidigare berättat om program som ska sändas framöver och i andra kanaler. Men enligt undersökningar är tv-tittarna mer intresserade av vilket program som kommer härnäst. Info om framtida program kommer därför att flyttas i trailrar.

Röster finns kvar

Men hallåorna försvinner alltså inte helt och hållet från SVT-kanalerna. De kommer att finnas kvar som röster i direktsändning, och fortsätter att guida tittarna.

– De kommer att fortsätta skriva sina manus med den professionalism och erfarenhet de har, säger Helga Baagøe.

Enligt ett uttalande från SVT ligger det inga besparingskrav bakom förändringen. Tvärtom så ska fler personer rekryteras, för att SVT2 också ska få rösthallåor i direktsändning.

”Åt fanders”

Aftonbladet har pratat med några av SVT:s mest kända hallåor, och enligt Justine Kirk som har haft jobbet i femton år, är många missnöjda med moderniseringen:

– Det är många som är upprörda och tycker det är helt åt fanders. Både på SVT kommunikation, inom företaget, bland programledare och folk, säger hon till Aftonbladet.

Kommunikationsdirektören Helga Baagøe svarar med att säga att SVT behöver moderniseras, och att få kanaler fortfarande har hallåor i bild, internationellt sett.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.