Helena Bergström: ”Jag är i chock”

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelarsverige sörjer just nu Sven Wollters bortgång. Pernilla August sörjer en kollega och en kär vän:

– Det är en oerhörd sorg. Han stod för ett skådespeleri och en teatersyn som är så viktig att ha kvar, säger hon.

Helena Bergström jobbade många gånger med Wollter, bland annat i Änglagård.

– Jag är i chock, jag vet att han varit sjuk, men det är så läskigt allting, säger hon. Första gången Bergström och Wollter arbetade tillsammans i en film spelade han hennes pappa.

Sven Wollter 1934-2020

– Men det var inte bara det att han spelade pappa han tog också väldigt mycket ansvar och var generös – en god vän.

– Just nu är det bara en stor sorg. Jag tänker så klart på hans stora familj med fru, barn och barnbarn, säger hon till SVT Nyheter.

Hör mer av Helena Bergström här i SVT:s sändning.

Henriksson: ”Gud, han ser på mig så”

Krister Henriksson berättar att han arbetade med Sven Wollter för första gången när han var i 20-årsåldern.

– Jag tror det var en film som hette Profitörerna. Han var 12-15 år äldre än jag. Jag kommer ihåg att Sven var jättestor och jag kom precis från teaterskolan. Då ringde han mig och frågade hur mycket jag hade i gage. Jag berättade det och då sa han: ”då borde jag ha lika mycket”.

– Då tänkte jag gud, han ser på mig på det sättet och det gjorde att jag tyckte om honom väldigt väldigt mycket, säger Krister Henriksson.

von Brömssen: Är förstummad

Tomas von Brömssen spelade mot Sven Wollter redan under mitten av 80-talet i Bo Widerbergs film Mannen Från Mallorca och senast förra året i Felix Herngrens film Dag för dag.

– Jag är förstummad. Jag försöker ta in det, säger han till Expressen.

– Han var den klassiske skådespelaren. Skådespelarnas skådespelare.

”Gick bort mitt i steget”

Ann Victorin, som gjort en dokumentärfilm om Wollters 65 år på scenen, berättar att hon hade kontakt med Wollters hustru senast i dag.

– Han existerade på scenen in i det sista. Alldeles nyss turnerade han med (den svenska musikgruppen) Nynningen. Han gick bort mitt i språnget, säger Ann Victorin.

Stina Wollter: Gränslös sorg

Sven Wollters dotter Stina Wollter skriver på Instagram om faderns död.

”Det är med gränslös sorg Sven Wollters familj härmed meddelar att han i dag, den 10 november flög rakt rakt in ljuset i sviterna av Covid och en väl använd kropp med lungor med KOL och emfysem som inte orkade rida ut denna sista prövning. Han fick ett avslut utan smärta omgiven av alla sina nära”, skriver hon och forsätter:

”Han var en enastående människa med en värme och närvaro som genomsyrade allt han gjorde och skapade. Det är obegripligt att han nu inte finns hos oss mer.”

Stina Wollter tävlade i På spåret tillsammans med sin pappa Sven Wollter. Foto: Bo Håkansson/SVT

Sven Ahlström: En teaterpappa

Skådespelaren Sven Ahlström jobbade flera gånger ihop med Wollter på Stocholms stadsteater.

– Han var en slags teaterpappa, någon att ty sig till när det blåste. En väldigt fin, vänlig, envis och proffsig person. Vi är många som kommer sakna honom.

De jobbade första gången tillsammans i en pjäs skriven av Kristina Lugn.

– Han hade en replik som var: '”Jag har hamnat på min lott och här är jag nu”. Det var något som var väldigt mycket honom och Kristina Lugn i den repliken, säger Sven Ahlström.

Vän med sina politiska motståndare

Pontus Stenhäll, konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater sörjer en stor skådespelare.

– Det är en av våra största skådespelare någonsin, säger han till SVT Nyheter och fortsätter:

– Han kunde aldrig gå i pension. Han hade kunnat dra sig tillbaka för många år sedan men han hade sådant driv som konstnär och människa.

Han beskriver en skådespelare som gärna pratade med alla, även statister under stora inspelningar och teaterproduktioner.

– Jag tror inte att någon varit så politiskt engagerad och ändå varit så folklig. Han var en av oss alla. Oavsett politisk åskådning respekterade man Sven. Det var fantastiskt att han lyckades vara vän även med sina politiska motståndare, säger Pontus Stenhäll.

Historien sveper förbi

Film- och tv-historien svepte förbi när beskedet om Sven Wollters landade, säger säger Hanna Stjärne, vd SVT.

– Tidlös som skådespelare, stora avtryck. Redan på 60-talet kom han till tv-teatern. Tack för Raskens, Hemsöborna, Tre kärlekar, Den tatuerade änkan och mycket, mycket mer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sven Wollter 1934-2020

Mer i ämnet