Elvis Presley och Jack White. Foto: TT

Hemlig Elvis-köpare avslöjad

Uppdaterad
Publicerad

Den mystiska budgivningsvinnaren på Elvis Presleys första inspelning har varit hemlig – till nu. Nu avslöjar rockstjärnan Jack White att det var han som slog till på rariteten.

Det var 1953 som Elvis spelade in sin första låt någonsin. Hur det gick det till är inte helt fastslaget, men en känd version av historien lyder:

Den 18-åriga Presley tog sig till Sun Records studio i Memphis och betalade skivbolagets grundare Sam Phillips fyra dollar för att få spela in 1930-talsballaderna ”My Happiness” och ”Thats When Your Heartaches Begin”.

Lämnade skivan hos kompis

Efter inspelningen gick Presley hem till sin vän Ed Leek för att lyssna på skivan, då hans egen familj inte ägde någon skivspelare. Av samma anledning lämnade Presley sedan kvar skivan hos sin vän. Han brydde sig aldrig om att hämta den.

Exemplaret har sedan blivit kvar inom familjen Leek genom generationer, tills alldeles nyligen. När både Ed Leek och hans fru gått bort kontaktade efterlevande släktingar Graceland, Presleys tidigare hem och numera minnesmuseum, för att auktionera ut det.

Hemlig rik köpare

Ed Leek har även hävdat att det var han som lånade ut de initiala fyra dollarna till Presley för att han skulle kunna spela in musiken.

Klart är att skivan såldes på auktion den 8 januari i år. Budgivningen startade på 50.000 dollar och slutade på 300.000. Vann gjorde en mystisk budgivare, vars identitet har hållts hemlig – till nu.

I en intervju med Billboard avslöjar nämligen rockstjärnan Jack White, ena halvan av White Stripes, att det var han som slog till på inspelningen. White kommer nu att släppa låtarna på vinyl på sitt eget skivbolag Third Man Records.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.