Hemtex anklagas för plagiat

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Hemtex har i sitt sortiment produkter vars mönster liknar en kollektion av Kerstin:Design som formgivaren Kristin Erséus står bakom.

Efter Marimekkos plagiatanklagelser som Kulturnyheterna rapporterade om i veckan har även ett svenskt fall uppkommit. Det är inredningskedjan Hemtex som har använt ett mönster som liknar en design från företaget Kerstin:Design.

Kristin Erséus skapade mönstret Stickat i sin kollektion Blomgren från 2010. Ett mönster som återfinns på brickor och textilier. Stickat presenterades som ett separat mönster första gången, officiellt, på branschmässan Formex i januari 2011.

I Hemtex kollektion för 2013 har Erséus uppmärksammat en kopp med ett mönster kallat Feather som hon anser liknar Stickat.

– Jag blev väldigt upprörd när jag såg deras mönster och såg det som självklar stöld. Jag kontaktade min advokat som i sin tur kontaktade Hemtex, säger Kristin Erséus.

”Inte tillräckligt originellt”

Men Niklas Odequist som är sortimentschef på Hemtex förnekar att det skulle röra sig om plagiat och menar mönstret inte är tillräckligt originellt för att det skulle röra sig om mönsterskydd.

– Vilket mönster du än tar fram kan du med lite tid hitta en kompis till, ett mönster som ser likartat ut för ett otränat öga, säger Niklas Odequist.

Visade upp sin portfolio för Hemtex

Enligt Kristin Erséus visades i början av 2012 hennes portfolio genom en textilproduktionsagentur för Hemtex med anledning av ett möjligt samarbete. I portfolion fanns även Kristin Erséus mönster Stickat med.

– Ingen, mig veterligen, har sett det här specifika mönstret förut. Jag fick inte se Kristins design förrän för några månader sen och den designern som har gjort mönstret har inte tagit del av det, säger Niklas Odequist.

Något Kristin Erséus inte tycker är trovärdigt.

– Jag tycker att det är väldigt osannolikt att Hemtex oberoende av mitt mönster skulle kunna göra ett mönster som är så pass likt, tillägger hon.

Vem är det som har gjort er design?

– Det är en egen designer som jag inte tänker namnge som har utformat den designen utifrån Hemtex egna design Bow, säger Niklas Odequist på Hemtex.

– Vårt mönster ska visa fjädrar som är en del av ett större tema vi har som har med natur att göra, och Kristin Erséus mönster kallas Stickat och visar något annat.

Anser du att det här mönstret är likt Kristin Erséus mönster?

– Nej, jag anser inte att mönstrena är lika.

Går inte vidare med en rättslig process

Även om Kristin Erséus kontaktat en advokat kommer hon inte välja att gå vidare med någon anmälan.

– Det kan jag inte. Även om jag vet om att jag har rätt så har jag inte de resurserna, säger Kristin Erséus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.