Henrik Dorsin gör tillsammans med Per Åhlin och Anna Vnuk en teateruppsättning av klassikern Karl-Bertil Jonssons jul på Scalateatern. Foto: TT och SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Henrik Dorsin gör teater av Karl-Bertil Jonssons jul

Publicerad

Julsånger spelas på piano, en gran står och tindrar i hörnet och det luktar glögg. Trots att våren ligger runt knuten är det riktig julstämning inne på Scalateatern när höstens satsning presenteras: Karl-Bertil Jonssons jul blir teater i regi av Anna Vnuk och med Henrik Dorsin som berättare och ciceron.

Det är andra gången som den klassiska julsagan blir teater. Första gången var 2016 då Malmös stadsteater satte upp en teaterversion av Tage Danielssons berättelse. Men nu är det dags igen.

– Vi kommer att berätta historien i sin obestämda 40-talsaktiga stil, men den kommer att utspela sig i ett gammalt Sverige, i ett då. Det kommer att vara som i den tecknade filmen och i den epoken så att säga, säger Henrik Dorsin.

Åhlin med på projektet

I den kommande föreställningen är Per Åhlin, som regisserade sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton 1975, med som produktionsdesigner. Och han är positiv till projektet.

– Det här är en berättelse som är väl värd att berätta om och om igen. Det är ju Tages ord och tankar och dem saknar vi väl allihop idag, säger Åhlin.

Hur tänker ni kring att göra något nytt av en för många helig historia?

– Det är också därför vi frågat om Per vill vara med för då har vi en koppling tillbaka till det. Alla har ju sin relation till sagan och vi känner en stor kärlek till projektet, säger Dorsin.

Stora namn i rollerna

Den barska och tvära fadern Tyko kommer att ta form i Peter Dalle, medan den ömma modern förkroppsligas av Vanna Rosenberg. Sonen och hjälten, Karl-Bertil själv, kommer att spelas av Anton Lundqvist.

– Det känns stort att kliva in i rollen eftersom det är den ömma modern och det ligger mycket kärlek i Karl-Bertil. Det finns en stor ära och ett stort ansvar i det, säger Rosenberg.

Varför är sagan aktuell idag?

– Alla bra sagor kommer alltid att fungera. Människor mår bra av att göra snälla saker för andra och det behöver man påminnas om ibland, säger Dalle.

Scalateaterns uppsättning har premiär 8 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer