EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Foto: AFP/TT

EU backar Sverige i frågan om Gui Minhai

Uppdaterad
Publicerad

EU följer Sveriges linje och riktar kritik mot Kina efter fängelsedomen mot Gui Minhai.Det finns allvarliga frågetecken i fallet, anser EU-kommisionen. Samtidigt uppmanar den tidigare amerikanska utrikesministern Hillary Clinton EU att omedelbart ingripa.

Gui Minhais rättigheter har inte respekterats, skriver en talesperson för EU-kommissionen i ett uttalande.

”Vi förväntar oss att de kinesiska myndigheterna samarbetar fullt ut med de svenska motsvarigheterna, med full transparens. EU stödjer helt den svenska regeringens ansträngningar”, skriver kommissionen.

Clinton: EU måste ingripa

Hillary Clinton har uppmanat EU att omedelbart ingripa för att hjälpa den fängslade förläggaren. Hon säger att frågan om Gui Minhai är något som den amerikanska regeringen normalt sett skulle antas ta tag i.

– Men om USA är frånvarande så måste EU ta ton, ta ställning för en svensk bokförläggare eller någon annan som blivit felaktigt fängslad. Det handlar om mänskliga rättigheter, det är så viktigt, vi måste vara högljudda. Men jag tror att vår nuvarande regering inte bryr sig, säger Clinton till TT.

Gui Minhai drev ett bokförlag som gav ut satirisk litteratur. Han har suttit fängslad sedan 2015, med ett avbrott på några månader, och han har nu dömts till tio års fängelse av domstolen i kinesiska Ningbo. Enligt domen han har han försett utländsk makt med underrättelser.

Domen har kritiserats från flera håll, bland annat från svenska publicister som ser domen som ett hot mot yttrandefriheten.

”Jag är mycket oroad över vad som händer med demokratin”

Hillary Clinton säger att hon under sin tid som utrikesminister ägnade mycket tid åt människor som fängslats på grund av att de kritiserat sin regim. Hon är bekymrad över den politiska utvecklingen världen över som går mot att allt fler hyllar totalitära ideal.

– Jag är mycket oroad över vad som händer med demokratin och hur man ska kunna hålla den vid liv. Människor är ibland trötta på den, de vill ha något nytt, de tror på konspirationsteorier. Om inte USA och Europa gör något, så kommer de auktoritära ledarna att bli fler och fler och det kommer att leda till en mycket dålig utveckling, säger Hillary Clinton till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.