Lasse Hallström regisserar filmen om Hilma af Klints liv, som kommer spelas av Lena Olin och Tora Hallström. Foto: TT / Viaplay

Hilma af Klints liv blir spelfilm i regi av Lasse Hallström

Uppdaterad
Publicerad

Lasse Hallström kommer att regissera en film om den svenska sekelskifteskonstnären Hilma af Klint som förväntas ha premiär 2022. Rollen som Hilma görs av hans fru och skådespelerskan Lena Olin och deras gemensamma dotter Tora Hallström.

Hilma af Klint (1862–1944) var en svensk konstnär och pionjär inom abstrakt måleri som först blivit erkänd och uppmärksammad efter sin död. Hon anslöt sig till antroposofin och ville med sin konst skildra alltets uppbyggnad bortom den fysiska världen. Ett av hennes centrala verk är sviten Målningar till tempel som skapades mellan 1906 och 1915.

Nu ska hennes liv bli film i regi av Lasse Hallström.

– Jag delar Hilmas fascination för det andliga och jag kände ett starkt begär efter att få berätta hennes historia. Jag är säker på att jag hade någon andlig vägledning som hjälpte mig att hitta berättelsen och skriva manuset till den. Det var menat för min fru Lena Olin att spela den äldre Hilma och för vår dotter Tora att spela den yngre Hilma, säger Lasse Hallström i ett pressmeddelande.

På senare år har Hilma af Klints liv och konst inspirerat till modekollektioner, skildrats i dokumentären Hilma – bortom det osynliga och gett upphov till en opera. Hennes konst har ställts ut på Guggenheim i New York och Moderna museet i Stockholm och Malmö.

– När jag nu ska skildra Hilmas liv på film vill jag visa hur hon tog hjälp av det andliga i sitt arbete och var hon hittade sin inspiration. Min ambition är att publiken ska få uppleva Hilmas olika kamper med alla sina sinnen, säger Lasse Hallström.

Lasse Hallström slog igenom med Mitt liv som hund 1985. Han har därefter följt upp med flera hyllade Hollywoodfilmer, bland andra Ciderhusreglerna och Gilbert Grape. För båda nominerades han i Oscarskategorin Bästa regi.

Han är sedan 1994 gift med Lena Olin som spelar den äldre Hilma i den kommande filmen tillsammans med deras gemensamma dotter som gör den yngre versionen av konstnären. Olin skådespelade i många av Ingmar Bergmans uppsättningar på Dramaten under 80-talet och slog igenom internationellt i Philip Kaufmans Varats olidliga lätthet 1988.

Paret bor i USA sedan 90-talet. Tora Hallström arbetar inom finansbranschen men har tidigare medverkat i några filmer som Lasse Hallström har regisserat.

Filmen planeras ha premiär på streamingtjänsten Viaplay 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.