”Tradition med våldsmetaforer i hiphopen”

Uppdaterad
Publicerad

– Allt beror på sammanhang och genre, säger Karolina Ramqvist. Ur ett hiphop-perspektiv vore det tjänstefel att inte göra en låt som handlar om ökad främlingsfientlighet, och att också göra det på ett väldigt provokativt sätt.

Hon menar att det är viktigt att komma ihåg att det finns en tradition inom hiphopen av att använda sig av våldsmetaforer i texterna.

– Jag kan nämna en mängd kända artister som gör det, från M.I.A. till Foxy Brown och N.W.A. säger hon.

Men finns det ett eget regelverk inom musiken?

– Ja det gör det. Men det kompliceras här av att Sebbe Stakset är dömd för att ha hotat Jimmie Åkesson på Twitter. Det är något man bör ta avstånd från, jag gör det i alla fall. Men det vi pratar om nu är en låt, inte en tweet, eller en insändare i en tidning eller ett mail till en politiker. Det är viktigt att hålla isär det, och att inte tvinga någon att kompromissa med sitt konstnärliga uttryck, säger Karolina Ramqvist.

Se hela intervjun med karolina Ramqvist i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.