Hiphopduon Mohammed Ali en av många artister som lanserades via forumet Whoa. Foto: Jens Nordström.

Whoa lägger ner

Uppdaterad
Publicerad

Efter årsskiftet kommer Sveriges största hiphopforum Whoa.nu inte finnas mer.

I 13 år har forumet varit en central del av den svenska hiphopkulturen, och lanserat flera av dagens största artister som Stor, Mohammed Ali och Cleo. Kulturnyheterna ringde upp Pontus Gustavsson, en av personerna bakom forumet.

Varför lägger ni ner Whoa?

– En av anledningarna är att vi arbetat ideellt i alla år och det är väldigt tidskrävande. Vi har på nåt sätt vuxit ifrån det, flera har skaffat familj och har andra projekt och måste tjäna pengar. Sen ser medielandskapet annorlunda ut idag. Det är mer egocentrerat. När vi bildades fanns forum som Lunarstorm och Playahead. Nu använder man Facebook och Instagram. Folk är inte lika villiga att göra djupgående diskussioner idag.

Vad var det som gjorde Whoa unikt?

– Samhörigheten. Folk inom subkulturen hiphop kunde mötas, framför allt folk på landsbygden kunde hitta likasinnade och knyta kontakter. Sen har alla artister som är stora idag använt Whoa. Stor, Mohammed Ali och Labyrint släppte sina första skivor via oss. Det är det viktigaste forumet som svensk hiphop har haft, alla kategorier.

Flera svenska hiphopartister sörjer idag beskedet. Rapduon Mohammed Ali skriver på sitt Instagramkonto: ”Innan skivbolagen brydde sig, innan iTunes, Spotify och YouTube... fanns det ett hiphopforum som gav oss en plattform där vi kunde släppa våra mixtejps! Tack Whoa för allt ni gjort för svensk hiphop”.

Kommer ni låta forumet ligga kvar?

– Det tar inte mycket serverkostnad att hålla igång forumet. Vi kommer att låsa det efter nyår. Då kommer man inte kunna logga in längre, men man kommer kunna läsa alla trådarna, säger Pontus Gustavsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.