60.000 filmarbetare i Hollywood kan gå ut i strejk Foto: AP

På måndag kan en historisk strejk i Hollywood inledas

Uppdaterad
Publicerad

På måndag kan 60 000 filmarbetare i Hollywood gå ut i strejk.

Filmarbetarna arbetar bland annat på de globala strömningjättarna, vilket gör att även svenska konsumenter drabbas om strejken blir av.

Strömningstjänster som Netflix och Amazon Prime pumpar varje dag ut filmer och tv-serier som konsumeras över hela världen. En stor del av produktionen sker i Hollywood, där hundratusentals människor arbetar i filmindustrin.

Under hösten har filmarbetare slagit larm om vad de menar är orimliga arbetsvillkor och låga löner inom branchen.

– Jag visste att jag gav mig in i en tuff arbetsmiljö, men det här är en giftig arbetsmiljö med omänskliga arbetsvillkor, sa filmproducenten Katie Sponseller till Kulturnyheterna tidigare under hösten.

En historisk strejk

Under juli månad gick kontraktet ut för många filmarbetare och sedan dess har fackförbundet IATSE (International Alliance of Theatrical Stage Employees) och filmproducenternas förening AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers) suttit i förhandlingar för att ta fram ett nytt kontrakt.

Parterna har inte lyckats komma överens om ett nytt kontrakt – och om de fortfarande inte gjort det innan måndag kommer alltså 60 000 filmarbetare gå ut i en historiskt omfattande strejk.

– Den här proteströrelsen låter oss uttrycka att vi inte orkar mer, säger Katie Sponseller.

Vad händer om strejken blir av?

De flesta film och tv-produktioner i USA kommer behöva stoppas om strejken blir av, skriver AP. Stora produktionsbolag och strömningstjänster kommer alltså inte att kunna spela in sina serier och filmer som planerat.

All produktion påverkas inte. Till exempel har vissa strömningstjänster, som HBO, ett annat kontrakt som går ut först i slutet av 2022.

Hur påverkas publiken?

De flesta strömningstjänster har material för att fylla tillfälliga stopp i produktionen, skriver AP. Om strejken blir kortvarig behöver den alltså inte få några märkbara konsekvenser för konsumenter, men om den pågår länge kan utfallet bli ett annat.

– Jag tror att en strejk skulle stänga ner hela industrin, ungefär på samma sätt som pandemin gjorde i början, säger Katie Sponseller.

Manusförfattarstrejken 2007-2008 varade i hundra dagar och resulterade i inställda produktioner och förkortade säsonger av populära tv-serier. En ny strejk skulle involvera fler människor och yrkesgrupper.

Hoppas slippa strejk

Både fackförbundet IATSE och filmproducenternas förening AMPTP har sagt att de vill undvika en strejk.

”Det är hela fem dagar kvar för att nå en överenskommelse, och studios fortsätter att förhandla om ett nytt kontrakt som får industrin att fortsätta rulla” skrev AMPTP i ett uttalande tidigare i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.