Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hit kommer Melodifestivalen 2018

Uppdaterad
Publicerad

Melodifestivalplanen är spikad – och Göteborg är inte längre startstad för nästa års turné. Det är istället Karlstad, som betalar för evenemanget för fjärde året.

Hit kommer Mellotåget 2018.

De senaste åren har startskottet för Melodifestivalen gått på Scandinavium i Göteborg. I år blir det istället Värmlands huvudstad som sparkar igång turnén. Det betyder att Karlstad arrangerar Melodifestival för fjärde gången.

Ny värdstad är Kristianstad, där Andra chansen ska avgöras. Det är första gången evenemanget gästar staden.

LÄS MER: Kommunen beredd att gå in med 600.000 kronor

Finalen hålls i vanlig ordning på Friends arena i Solna utanför Stockholm.

– Det är fantastiskt roligt att vi efter över femton år på turné fortfarande får möjlighet att besöka nya städer som i år med Kristianstad, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Storföretag omsätter miljoner på Melodifestivalen

När en stad ska arrangera en deltävling i Melodifestivalen går kommunen in med vad som tidigare beskrivits som miljonbelopp. Bland annat arenakostnader och en välkomstfest för artister och medverkande ingår i avtalet. Kommunerna som ansöker om att hålla i evenemanget räknar med att nöjet för invånarna och pr-värdet att exponeras i nationell tv gör affären långsiktigt lönsam.

Till SVT Värmland säger Karlstad kommuns turismchef Maria Westin att prislappen på vinterns deltävling landar på 900.000 kronor.

Upplägget med deltävlingar infördes för 15 år sedan. Melodifestivalen har tidigare uppgett för Kulturnyheterna att det under årens lopp inte varit svårt att hitta intresserade värdstäder för tv-programmet.

Värdstäder för Melodifestivalen 2018

Deltävling 1 – Karlstad 3 februari

Deltävling 2 – Göteborg 10 februari

Deltävling 3 – Malmö 17 februari

Deltävling 4 – Örnsköldsvik 24 februari

Andra chansen – Kristianstad 3 mars

Final – Stockholm 10 mars

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.