Foto: TT

Höjd moms oroar biografägarna

Uppdaterad
Publicerad

Momsen på biobiljetter ska höjas nästa år. Det kommer att slå hårt mot biograferna på mindre orter, menar biografägarna som nu driver en kampanj i frågan.

– Vi kommer att visa mindre film på landsorten, därför att vi måste vara mer säkra på att få publik, säger Björn Wallgren som driver biografer i bland annat Tierp i norra Uppland.

– När man göra stora förändringar i politiken, inte minst i filmpolitiken som varit på samma sätt länge, då blir det oro, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Regeringen tänker göra om hela den statliga filmpolitiken och momshöjningen är en del av allt detta. Om hela höjningen läggs på biljettpriset innebär det att biljetterna blir cirka sex kronor dyrare på större biografer som samtidigt kommer att slippa en annan avgift som man nu betalar. För mindre biografer, som i dag inte betalar denna avgift, kan höjningen bli närmare 20 kronor.

Biografägarna menar att prishöjningar kommer att slå extra hårt mot biografer på mindre orter.

– Folk tjänar inte lika mycket här som i storstäderna och vi har inte samma marginaler som biograferna på större orter, säger Björn Wallgren.

”25 miljoner räcker inte långt”

Samtidigt med momshöjningen lägger regeringen 25 miljoner kronor per år, i fyra år, till satsningar på landsortsbiografer.

– Vi har tagit i ordentligt, just för små biografer utan för de stora tätorterna, säger Alice Bah Kuhnke.

Men Björn Wallgren tror inte att de pengarna kommer att räcka långt.

– De pengarna är bara utlovade i fyra år och ska inte vara kompensation för momshöjningen utan användas till investeringar.

Biokampanj om ”straffbeskattning”

Sveriges Biografägare driver nu en kampanj mot momshöjningen. På biograferna visas en reklamfilm där regeringen anklagas för att vilja ”straffbeskatta” biobesök;

”Varför ska fredagsmys på biografen i Norrtälje ha 25 procents moms medan Fanny och Alexander på Kungliga Dramaten i Stockholm ha 6 procents moms?” lyder den retoriska frågan i kampanjfilmen där en liten biografbyggnad i Norrtälje ställs mot champagnedrickande på Dramaten.

Alice Bah Kuhnke vill inte jämföra momsen på biobiljetter med momsen på teater, utan jämför i stället med momsen för dvd-uthyrning.

– Nu får man betala samma moms, 25 procent, vare sig man ser film på bio eller dvd-uthyrning säger hon.

Fakta filmpolitiken:

Regeringen ska göra om hela den nya filmpolitiken.

För att finansiera detta höjs momsen på biobiljetter från 6 procent (den vanliga kulturmomsen) till 25 procent.

För större biografer (som har mer än 5 visningar i veckan) innebär det en prishöjning på runt 6 kronor när man räknar med att dessa biografer samtidigt slipper den så kallade biografavgift på 10 procent per biljett de betalar i dag.

För mindre biografer (som inte betalar biografavgiften) blir prishöjningen nästan 20 kronor, om höjningen tas ut på priset.

Samtidigt ger regeringen 25 miljoner kronor per år, i fyra år, som ska gå till investeringar och upprustning av biografer i landsorten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.