Queensångaren Freddie Mercury blev mindre homosexuell på kinesiska biografer. Foto: TT

Hollywood anpassar sig efter kinesisk censur

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska PEN anklagar Hollywood för anpassning till den kinesiska regimens censurkrav. Filmbranschen försvarar yttandefriheten bara när det är kommersiellt lönsamt, menar organisationen i en färsk rapport.

”Gjord i Hollywood, censurerad av Peking” är titeln på rapporten från den amerikanska delen av den internationella yttrandefrihetsorganisationen PEN. 

I år väntas den kinesiska biomarknaden växa om den amerikanska och bli störst i världen. Att hålla sig väl med den kinesiska regimen, som både kontrollerar stora investeringar i samproduktioner och tillgången till den kinesiska publiken, har blivit en naturlig del i hur Hollywood arbetar, menar PEN. 

Det är så vanligt att Hollywood anpassar sina filmer efter kinesiska krav att det blir en stor nyhet när någon i hollywoodeliten vägrar att delta, konstaterar PEN.

Samkönade kyssar klipps bort

Quentin Tarantinos  ”Once upon a time i Hollywood” stoppades en vecka före sin kinesiska premiär, sedan regissören vägrat göra ändringar i den. Den kinesiska filmmyndigheten var missnöjd med filmens negativa framställning av kinesisk-amerikanske actionskådespelaren Bruce Lee. 

Det normala är att den kinesiska censuren får som den vill, utan protester eller offentlig debatt. 

I Bondfilmen ”Skyfall” krävde regimens censorer att en scen där en kinesisk säkerhetsvakt blir dödad klipptes bort, liksom scener med sexarbetare och polisbrutalitet. 

Kyssar mellan personer av samma kön hör till det som oftast klipps bort för att en film ska komma upp på kinesiska biografer (Cloud Atlas, Star Trek: Beyond, Alien: Covenant). Censorerna krävde också att flera scener om Freddie Mercurys homosexualitet avlägsnades ur filmen om Queensångarens liv, Bohemian Rhapsody.

”Ett utbrett mönster”

”Exemplen beskriver ett utbrett mönster”, skriver PEN. ”Censorerna kräver ändringar och filmbolagen – liksom regissörer, skådespelare och alla andra som behövs för att genomföra ändringarna – anpassar sig.” 

Det kinesiska inflytande är inte begränsat till att censurera versioner av filmer för den kinesiska publiken, men PEN. Regimens filmpolitiska mål är snarare att aktivt påverka Hollywood att berätta historier som framställer Kina i god dager och som gynnar kinesiska politiska mål. 

Och ansträngningarna har burit frukt. 

-Kinas kommunistparti formar i allt högre utsträckning av en internationell publik får se, säger James Tager på amerikanska PEN till Variety. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.