Skyltens nya stil. Foto: TT

Hollywoods landmärke ändrades

Uppdaterad
Publicerad

Den klassiska Hollywood-skylten modifierades under nyårsnatten. Morgonpigga Los Angeles-bor kunde på nyårsdagens morgon läsa ”Hollyweed” på kullarna över staden.

En polistalesman säger till Hollywood Reporter att någon tagit sig upp på berget och plastat över de två o:na så att de förvandlades till e. Tilltaget är troligen en kommentar till att invånarna i Kalifornien i november röstade ja till att legalisera marijuana (weed är ett engelskt slangutryck för hasch eller marijuana).

Bokstäverna restes 1925 som reklam för ett byggprojekt. De skulle egentligen bara sitta uppe i 18 månader, men blev snabbt ett känt landmärke. Bokstäverna har reparerats och bytts ut under årens lopp.

Skylten har ändrats flera gånger tidigare, både i smyg och sanktionerat av myndigheterna. Till exempel stod det att läsa ”Ollywood” 1987, vilket tolkades som en hyllning till Oliver North, en centralgestalt under de så kallade Iran-Contrasutfrågningarna i kongressen. Under kriget kring Persiska viken 1991 stod det ”Oil war” (oljekrig).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.