Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bild från campus på Georgetown University. På just Georgetown University och universiteten Yale, Stanford, the University of Texas, University of Southern California och UCLA misstänks en stor mutskandal pågått där flera Hollywoodstjärnor uppges vara inblandade. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP

Hollywoodstjärnor gripna – misstänks ha mutat elitskolor

Uppdaterad
Publicerad

En stor mutskandal rullas just nu upp i USA, där ungefär 50 personer ska ha betalat för att få in sina barn på något av landets elitcollege. Bland de anklagade finns kända skådespelare och högt uppsatta chefer i Hollywood.
Vissa ska ha betalat så mycket som 6,5 miljoner dollar.

En advokatbyrå i delstaten Massachusetts har släppt namnen på 50 personer som ska ha betalat för fejkade provresultat eller falska intyg på att deras barn var medlemmar i olika skollag som utövade sport på hög nivå. FBI ska ha fått bevis i form av mejl och inspelade telefonsamtal.

Det utbredda fusket började 2011 och inkluderar universitet som Yale, Stanford, University of Southern California och Georgetown university. Det finns dock inget som tyder på att universiteten varit delaktiga i fusket, uppger BBC.

Ska ha betalat sex miljoner dollar

Bland de anklagade finns skådespelarna Felicity Huffman och Lori Loughlin. Även högt uppsatta chefer i Hollywood anklagas för att ha betalat för att få in sina barn på ”rätt” skola.

Vissa ska ha betalat så mycket som 6,5 miljoner dollar, meddelade FBI och justitiedepartementet under en presskonferens i Boston.

– Det här fallet handlar om utbredd korruption i syfte att skaffa sig tillträde till elitcollege genom att stadigt använda sig av sin rikedom i kombination med bedrägeri. Det får inte finnas ett separat system för inträde till college för de rika och, jag tillägger, det kommer heller inte att finnas något separat rättsväsende, säger Andrew Lelling, åklagare i Massachusetts, enligt ABC News.

Erkänt sig skyldig

Ledaren i mutskandalen uppges vara en 58-årig man som äger två företag, varav en rådgivningsbyrå för college. Han ska ha tagit emot sammanlagt 25 miljoner dollar i mutor från föräldrar 2011–2018 och har erkänt sig skyldig till flera brott.

Den misstänkte ska ha uppmanat föräldrar att skaffa medicinska intyg på att barnen hade inlärningsproblem och instruerat dem att flytta inträdesproven till en av två testlokaler, där administratörer hjälpt till att genomföra bluffen. Han ska sedan ha betalat administratörerna 10 000 dollar för varje riggat provresultat.

Även flera andra personer i bolagen misstänks för brott.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Studenten om de misstänkta mutorna: ”Det är orättvist”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer