Hon är Ortens bästa poet 2022

Uppdaterad
Publicerad

Igår kväll avgjordes finalen av Ortens bästa poet 2022 i Conventum kongress i Örebro, vinnaren är 15-åriga Zeinab Dhahad från Bredäng.

– Det känns så overkligt. Det har inte sjunkit in än, säger hon till Kulturnyheterna.

”Ortens bästa poet” är ett förorts-mästarskap i poesi och sedan oktober har deltävlingar arrangerats runt om i Sverige. I år har tävlingen bland annat hållits i städer som Stockholm, Borås, Jönköping, Borlänge och Umeå. 

Igår kväll intog åtta finalister scenen i Conventum Kongress i Örebro där de framförde egenskrivna texter. Men den som samlade på sig flest röster av juryn var 15-åriga Zeinab Dhahad från Bredäng i Stockholm som nu har titeln Ortens bästa poet 2022.  

– Det känns så overkligt. Det har inte sjunkit in än, säger hon och berättar att hennes poesi handlar om saker som både hon och andra kan känna igen sig i.

Dhahad tror att många kan känna igen sig i hennes texter.

- Jag är en kvinna med sjal i Sverige. Jag pratar mycket om kvinnors rättigheter, om vad Sverige inte gör mot våldtäkter i våra samhällen och om fördomar mot folk som bär slöja.

– Det handlar mycket om grejer som jag kan relatera till, och som jag vet att folk också kan relatera till, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.