Författaren Geetanjali Shree tilldelas årets internationella Booker-pris. Foto: David Cliff/TT

Hon får årets internationella Booker-pris

Uppdaterad
Publicerad

Den indiska författaren Geetanjali Shree tilldelas årets internationella Booker-pris för sin roman Tomb of sand. Juryn beskriver boken som originell och lekfull trots dess allvarliga teman.

Det internationella Booker-priset är ett brittiskt litteraturpris som delas ut årligen för ett verk som är översatt till engelska. I år går priset till den indiska författaren Geetanjali Shree som får dela på prissumman på 50 000 pund med översättaren Daisy rockwell.

– Jag blev helt omtöcknad. Jag trodde att jag kanske hörde fel, men nej, det hade jag inte, det var verkligen boken. Och det var helt underbart, det sjunker fortfarande in, säger Geetanjali Shree.

Skriven på hindi

Tomb of sand handlar om en 80-årig kvinna som hamnar i en djup depression när hennes man dör, men som övervinner depressionen och konfronterar sitt förflutna.

– Det är en bok där huvudpersonen utifrån ser ut som en väldigt vanlig familjeperson, en äldre person, i en indisk familj bestående av flera generationer. Men jag tror att precis som vi alla har många, många personer i en, så består hon också av många olika identiteter och saker som har hänt i livet, vanliga och extraordinära, säger Geetanjali Shree.

Tomb of Sand är skriven på hindi och det är den första boken som ursprungligen skrivits på något indiskt språk att vinna det internationella Booker-priset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.