Foto: SVT

Hon ger jiddischsången nytt liv

Publicerad

Louisa Lyne är en av få svenskar som sjunger på jiddisch – trots att hon själv inte har judisk bakgrund.

– När jag var i Israel och spelade första gången var jag livrädd för hur det skulle tas emot, säger Louisa Lyne.

Av en slump snubblade hon över den judiska musiken. Hon blev förälskad, även om hon inte förstod ett ord. 

– Jag kände mig väldigt berörd av musiken, säger Louisa Lyne. 

Det blev startskottet på den upptäcktsresa som jiddischmusiken inneburit för Louisa Lyne. Hon har nu spelat med sin ensemble di Yiddishe Kapelye i 10 år. 

Trots att det tog tid att lära sig språket och visorna, menar Louisa Lyne att det varit en fördel att komma till den judiska kontexten utifrån. Hon hoppas att hon kan hjälpa till att öppna upp jiddischsången för en bredare publik. 

– Folk som aldrig annars skulle kommit i kontakt med jiddischsånger börjar nu streama dem, för att det låter lite på ett sätt som de tycker är mer lättillgängligt. 

Förnyar genren

På senaste skivan Lust har de ägnat sig åt att förnya genren, ihop med 22 gästartister, där det judiska får möta musik från andra delar av världen. Det blir toner av tango, elektroniska beats och popcovers. 

– Vi har helt vikt av från den traditionella klezmer-stigen, den gamla upptrampade vägen, säger Louisa Lyne. 

Klezmer, en typisk judisk folkmusik, förknippas oftast med en dansant klarinett. De har behållit vissa traditionella element, men vill visa att jiddisch kan vara mycket mer än sorgligt och sentimentalt. 

– Vi ville göra jiddischpop! 

Den 18 februari uppträder Louisa Lyne och di Yiddishe Kapelye på Scalateatern i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.