Intimitetskoordinatorn Malin B. Erikson har bland annat arbetat med Netflix-serien Snabba Cash. Foto: Netflix / SVT

Hon gör sexscener trygga i svenska filmer och tv-serier

Uppdaterad
Publicerad

Yrket intimitetskoordinator – en person som skapar trygga sexscener i film och teater – har vuxit fram i kölvattnet av metoo. Idag använder allt fler filmproduktioner sig av dem vid inspelningar. Malin B. Erikson var den första i Sverige, och enligt henne bidrar trygga sexscener till bättre berättelser.  

Sedan metoohösten 2017 har frågan om jämställdhet i filmbranschen hamnat på agendan. Nyligen visade forskning från Harvarduniversitetet i USA att produktionsbolag i Hollywood anställer allt fler kvinnliga manusförfattare. En annan konsekvens av metoo är nya intimitetsriktlinjer vid inspelningar. Malin B. Erikson började arbeta som intimitetskoordinator 2019. 

– Innan metoo fanns inga intimitetskoordinatorer. Traditionellt sett har de här scenerna improviserats på plats, man har inte pratat så mycket om dem eller skjutit dem till slutet av inspelningsperioden för att de har varit jobbiga att beröra, säger hon.   

En intimitetskoordinator arbetar med att sexscener ska kännas trygga för skådespelarna, något som också ska bidra till att scenen blir så trovärdig och bra som möjligt. Arbetsuppgifter kan handla om att gå igenom manus för att identifiera intima scener, prata med skådespelare och regissör samt göra riskbedömningar. 

– En intimitetskoordinator jobbar ungefär som en stuntkoordinator. Precis som att en våldsam scen kan ge skador på utsidan och man kan bryta ett ben eller nacken, så kan intima scener ge skador på insidan, säger Malin B. Erikson.  

Växande intresse

Malin B. Erikson har arbetat med produktioner som Snabba cash och SVT:s Vinterviken. Just nu är hon med vid inspelningarna av en annan SVT-serie, Händelser vid vatten. 

– Det är allt fler produktioner som använder intimitetskoordinatorer i dag. Det finns ett stort intresse, producenter som ringer och rådfrågar om de till exempel behöver en intimitetskoordinator i en viss scen. Man börjar även se på de här scenerna på ett annat sätt, man låter dem vara en del av berättelsen och inte något separat, säger Malin B. Erikson.  

Stor betydelse för berättelsen 

Enligt henne bidrar intimitetskoordinatorer till bättre berättelser. 

– Intimitetskoordinatorerna har stor betydelse för filmens storytelling och för narrativet. Regissören har en vision och sen kan vi hitta ett sätt att nå den visionen utan att gå över några personliga gränser. Jag får hela tiden höra ifrån skådespelarna är att det känns säkert och tryggt och att det är roligt att jobba på det här sättet, säger Malin B. Erikson.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.