Webbutvecklaren och konstnären Diana Smith målar tavlor med css och html-kod. Foto: Diana Smith/Kulturnyheterna

Hon målar tavlor med html-kod och css på datorn

Uppdaterad
Publicerad

Ett anrikt oljeporträtt eller tusentals kodade kvadrater? Webbutvecklaren och konstnären Diana Smith har bytt ut färg och pensel mot css och html-kod för att måla tavlor som blivit virala.

Diana Smith från Kalifornien arbetar heltid med att koda, det vill säga att bygga, webbsidor. Kodandet har hon lärt sig på egen hand genom internet som sedan ledde till jobb som webbutvecklare.

– Internets byggstenar är egentligen bara kvadrater. Allt vi ser på en webbsida är en massa hoptryckta kvadrater och rektanglar, säger Diana.

Det var med hjälp av dessa kvadrater, så kallad css och html-kod, som Diana så småningom började experimentera med att skapa olika porträtt och bilder.

– Det går att uttrycka sig konstnärligt utan begränsningar. Du har alla färger du någonsin kan drömma om och verktygen för att skapa är helt gratis så länge du har en webbläsare, säger hon.

Hennes konst blev viral 

Kort efter att hon publicerat några av sina bilder på plattformen Github, ett forum för kodare, blev hennes konst viral och spreds i olika sociala medier. 

– Jag trodde inte att någon skulle vara intresserad. Jag var faktiskt ganska chockad när jag vaknade upp till massa meddelanden med människor som tyckte att det var coolt. 

Räknas som konst

Trots att hon inspireras av äldre och mer traditionellt skapade målningar tycker Diana att kodade porträtt räknas lika mycket som konst.

– Jag tycker att det här är konst. Min skapandeprocess i kodandet är inte så värst annorlunda är när jag jobbar med vanlig färg. Jag förbluffas ständigt över vad folk kan skapa med dagens teknologi.

Vad är css och html?

De tre viktigaste teknikerna och byggstenarna för att bygga en webbsida är html, css och Javascript 

Med html, hypertext markup language, markeras element såsom rubriker, underrubriker, löpande text, tabeller och listor i en textfil.

Medan html beskriver webbsidans innehåll anger css, cascading style sheets, hur webbsidan ska se ut. I css-filen kan man ange till exempel typsnitt, textstorlek, layout och färg för olika delar av en webbsida.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.