Linea Stenfors har gjort kostymer åt skådespelarna i tv-serien Game of thrones. Foto: TT/SVT

Hon är kvinnan bakom drakdrottningens kläder

Uppdaterad
Publicerad

I över sex år har svenska Linea Stenfors gjort kostymer åt skådespelarna i tv-serien Game of thrones. Nu är hennes jobb med Westeros invånare över. Kulturnyheterna har träffat kvinnan bakom drakdrottningens kläder.

Efter en utställning i samband med studierna på London College of Fashion fick kostymören Linea Stenfors ett oväntat samtal. En person som jobbade med produktionen av Game of thrones hade sett hennes verk och ville anställa henne. Hon packade väskan direkt och flyttade till Belfast. I sex år framöver kom hon att arbeta med serien som i dag har nått sitt slut. 

Som avdelningschef för effektkostym har hennes uppgift varit att skapa kläderna till bland annat Jon Snow, Daenerys Targaryen, Ygritte och Tormund. Ett arbete som krävt stort ansvar.   

– Det är ett väldigt högt arbetstempo. Det här är världens största tv-serie och det ska vara det bästa som erbjuds, säger Linea Stenfors.

Från osäker flicka till mäktig drottning 

Genom karaktärernas utveckling och resor har hon också fått anpassa deras kläder. Arbetet med kostymen till Daenerys Targaryen spelad av Emilia Clarke har varit en av de mest uppmärksammade.  

– Hon var i början en ung osäker flicka i ett varmt klimat och gick till att bli en stark drottning med tre fullvuxna drakar som ska in i ett kallt klimat. Den resan är enorm. Man kan nästan låtsas att man är hon och tänka “vem har sytt den här kappan? ”Vem är the tailor of Dragonstone?”

Inspiration från naturen 

Linea Stenfors får inte visa upp några kläder från serien, men hon har med sig material för att visa hur hon brukar jobba. Hon hämtar mycket inspiration från naturen där skinn och tyger manipuleras till att se ut som bark, mossa och sten. 

– Det är jätteviktigt när man jobbar med fantasy att man inte svävar ut för mycket för då blir det för abstrakt. Jag jobbar med saker man kan ta och se på i verkliga livet och försöker föra över dem till något som ger någon typ av igenkänningsfaktor, säger Linea Stenfors. 

I dag, måndag släpptes det sista avsnittet av den populära serien. Linea Stenfors har flyttat tillbaka till Sverige och jobbar i dag på Kungliga Operan i Stockholm. Snart kommer hennes skapelser synas i ett nytt storsatsande tv-projekt, men mer än så får hon inte berätta. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.