Hon ville inte ställa upp i Soran Ismail-dokumentären: ”Det är så smutsigt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har fått kritik för att inte ha med de kvinnor som anmält Soran Ismail för sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkt i dokumentären Persona non grata. För Veckorevyn berättar en av dem varför hon inte ville vara med.

Persona non grata – Soran Ismail skildrar komikern Soran Ismails liv sedan han anklagats för flera sexualbrott – bland annat våldtäkt. Tanken var att visa det limbotillstånd han hamnat i då han i samhällets ögon anses skyldig, men juridiskt sett är oskyldig.

Kritik har riktats mot dokumentären och SVT sedan premiären i går, eftersom att den inte har med de anmälande kvinnornas perspektiv. SVT har svarat att man har sökt flera av kvinnorna via deras målsägarbiträden, men ingen har velat medverka.

Inte tillräckligt kritisk

Veckorevyn har pratat med en av de kvinnor som anmält komikern.

– Jag ville inte medverka eftersom jag var rädd för hur de skulle använda mina ord, och att de skulle formas efter deras agenda. Och jag orkade inte ge mig in i det, det är så smutsigt.

Kvinnan uppger även att hon inte trodde att dokumentären skulle vara kritisk mot Ismail eftersom den främst skulle handla om hans syn på det som hänt.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med kvinnan, som inte vill uttala sig vidare.

Förundersökningen kring anmälningarna lades ner och Soran Ismail har nekat till anklagelserna.

I mars 2020 dömdes en kvinna för grovt förtal efter att ha skrivit i en sluten Facebookgrupp att Ismail utsatt henne för sexuella trakasserier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.