En sittprotest genomfördes i Hongkong under fredagen, en del av omfattande demonstrationer mot en nytt lagförslag. Foto: AFP/TT

Hongkongs konstnärer ansluter sig till massprotesterna

Uppdaterad
Publicerad

Massprotester har brutit ut i Hongkong under den gångna veckan, när stadens invånare tagit till gatorna för att uttrycka sitt missnöje mot ett nytt lagförslag. Under torsdagen anslöt sig konstvärlden, när en lång rad gallerier och museer höll stängt i solidaritet med demonstrationen.

Massprotesterna bröt ut efter att nytt lagförslag lagts fram, som vill öppna för möjligheten att utlämna brottsåtalade Hongkongbor till Fastlandskina. Men bland demonstranterna finns en oro för att lagen ska komma att missbrukas och användas mot politiska dissidenter.

Under torsdagen höll en lång rad museer och konstgallerier, däribland Asia art archive, Para site, Ben Brown fine arts, Lehman Maupin och ett tjugotal andra, stängt i solidaritet med demonstranterna. Det rapporterar konsttidningen Art Asia Pacific.

– Yttrandefrihet är central för konstnärer och gallerier. Jag älskar Hongkong och Kina, men vi behöver mer tid för diskussion och debatt om det här lagförslaget, säger Henriette Tsui, chef för galleriet Ora-Ora, till tidningen.

Protest på konstbiennal

Samtidigt anordnade 23 lokala konstnärer, författare och skådespelare en hungerstrejk i protest mot lagförslaget, medan andra kulturutövare samlades för att hålla tysta protester i staden.  

På den pågående konstbiennalen i Wien höll Hongkongs sektion stängt under torsdagen, och hade istället satt upp ett anslag där man uttryckte sitt stöd för demonstranterna. Konstnären Trevor Yeung täckte över ett verk som ställts ut på den pågående konstmässan i Basel, Schweiz.

”Konstnären har beslutat att inte visa upp detta verk i protest mot Hongkongs lagförslag om att lämna ut invånare till Kina”, löd budskapet på det övertäckta verket Red brighter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.