Al-Jaziras Baher Mohamed, vänster, Mohammed Fahmy, mitten, och Peter Greste till höger. Foto: TT

Hopp om nytt frisläppande i Egypten

Publicerad

Egypten kan komma att släppa ytterligare en av de fängslade al-Jazira-journalisterna inom kort. Det ska handla om den egyptisk-kanadensiske journalisten Mohamed Fahmy.

Uppgifterna kommer från den avgående kanadensiske utrikesministern, John Baird, som diskuterat fallet med den egyptiska regimen. Enligt Baird, som intervjuades i kanadensiska CBC, kommer Fahmy att släppas inom kort.

Fahmy greps tillsammans med australiske Peter Greste och egyptiern Baher Mohamed i december 2013 på ett hotell i Kairo när de rapporterade om händelseutvecklingen i Egypten efter militärkuppen sommaren 2013. Qatar äger tv-kanalen al-Jazira och den egyptiska regimen ansåg att kanalen och landet stöttade det Muslimska brödraskapet. Sedan dess har ländernas relationer förbättrats.

Peter Greste släpptes i söndags och har beskrivit släppandet som en ”stor lättnad” blandad med ”otrolig ångest” över att lämna kollegorna kvar.

– Det har varit som att födas på nytt. Nu hoppas jag att Egypten släpper de andra, sade Greste i den första intervjun i frihet.

Greste hann sitta 400 dagar i fängelse. Under rättegången anklagades – och dömdes – han, Mohamed Fahmy och Baher Mohamed för att ha ”spridit falsk information”, stöttat det förbjudna Muslimska brödraskapet och smutskastat Egypten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.