Många andra företag har tidigare anklagats för plagiat genom åren. Se konstkritikern Dennis Dahlqvist lista tre exempel. Foto: SVT

Anklagelser mot prinsen och skandal på Marimekko

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Star trading som kopierade adventsljusstaken Elflugan är långt ifrån ensamma om att anklagas för designplagiat. Genom åren har flera svenska företag skapat liknande kopior av redan kända verk, i vissa fall har det gått så långt som till en fällande dom. SVT:s konstkritiker Dennis Dahlqvist har listat tre företag som tidigare anklagats för plagiat.

2015 åtalades företaget Designers revolt för att under flera års tid, ha sålt kopior av designmöbler och lampor, främst till svenska kunder. Tre personer bakom företaget dömdes till fängelse i mellan 1,5-2 år och en fjärde person dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

– Jag väntar bara på nästa företag som ska försöka göra det här igen, säger konstkritikern Dennis Dahlqvist.

Prinsen anklagades

Prins Carl Philip har som formgivare gjort designsamarbeten med flera svenska företag. 2013 släppte prinsen tillsammans med Rörstrand en porslinskollektion. Han anklagades senare för att ha stulit idén eftersom serien ansågs påminna för mycket om en porslinsserie som formgivaren Paul Hoff tidigare verkställt för Gustafsberg.

– Vi har fått bekräftat från Hovet att han inte sett den här serien. Men det är ett väldigt naturligt koncept eftersom prins Carl Philip har ett så stort intresse för naturen och djur. Och natur inom inredning är en het trend som vi byggt vidare på, sa Martina Hansson på Rörstrand vid tillfället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.