Horace Engdahl Foto: Henrik Montgomery/TT

Horace Engdahl om nya boken: ”Kommer att reta de renläriga feministerna”

Uppdaterad
Publicerad

Horace Engdahl är återigen aktuell, denna gång med den kommande boken ”De obekymrade”. En personlig reflektion som utgår från samhällsklimatet i spåren av metoo-uppropet och andra samtida rörelser, och som enligt akademiledamoten sannolikt kommer att reta upp ”nästan alla”.

I sin kommande bok ”De obekymrade” skriver Horace Engdahl om det mentala klimat som han anser har uppstått genom den senaste tidens sociala rörelser. Efter #metoo har han sett att det blivit allt svårare att föra ett öppet samtal och att intoleransen ökat, både mot honom personligen och i samhället i stort. 

Även om han tycker att situationen förvärrats efter #metoo, började utvecklingen långt tidigare. Det märkte Horace Engdahl inte minst på reaktionerna efter serien Liv och Horace i Europa (av Olavi Linna), där en del anklagade honom för att ”mansplaina”, trots att en tidtagning visade att samtalen var jämnt fördelade mellan honom och Liv Strömquist.

”Kommer sannolikt att reta de renläriga feministerna”

– Ett av bokens fyra avsnitt reflekterar i fragmentform över erfarenheter som jag har gjort under denna tid. Det kommer nog att uppfattas som ganska polemiskt, skriver han till Kulturnyheterna. 

”De obekymrade” är däremot inte en misogyn bok, menar Horace Engdahl: 

– Även om den sannolikt kommer att reta de renläriga feministerna – och många andra, ja, förmodligen nästan alla. Men jag tänker på markisen av Queensberrys definition av en gentleman: ”Always unpopular!”

”De obekymrade” är färdigskriven och inlämnad till Bonniers. Den ges ut i maj 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.