Horace Engdahl i exklusiv SVT-intervju: Män kanske passar bättre i Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Akademiledamoten Horace Engdahl tillbakavisar nu anklagelserna om att före detta ständiga sekreteraren Sara Danius sparkades på grund av att hon var kvinna. I en exklusiv intervju i SVT-dokumentären Det slutna sällskapet ger Engdahl sin syn på saken om vad som ledde fram till Danius avgång.

– Det handlar om makt, säger han.

När SVT möter Horace Engdahl har det gått ett år sedan Akademikrisen bröt ut. Den tidigare ständige sekreteraren och akademiledamoten är märkbart tagen av vad som skett inom Akademien:

– Det var en mycket svår prövning för Akademien. Den svåraste i Akademiens historia, säger Engdahl.

När krisen i Akademien rasar som värst under våren 2018 är motsättningarna hårda. Hårdare än vad som framkommit tidigare. Då Horace Engdahl motsätter sig ständiga sekreteraren Sara Danius krav på att ledamoten Katarina Frostenson ska lämna Akademien, bland annat på grund av sekretessbrott, så anklagas Horace Engdahl för jäv. Detta på grund av sin långa vänskap med Frostenson och hennes make Jean-Claude Arnault.

– Det där har använts som ett effektivt propagandamedel från den här gruppen som hoppade av Akademien, säger Engdahl.

– Det gjordes till och med försök från ständiga sekreteraren att utesluta mig från att rösta.

SVT har sökt Sara Danius. Hon har inte velat bemöta dessa påståeenden.

Bara en av sju kvinnor kvar

Danius har tidigare sagt att avsättningen av henne handlar om att hon nått det så kallade glastaket, det osynliga hinder som enligt feminismen lätt drabbar kvinnor med maktanspråk.

– Nonsens, kontrar Horace Engdahl.

– Man måste kunna be en dysfunktionell verksamhetsledare att sluta även om hon är kvinna.

Ett år efter att krisen bröt ut i Svenska Akademien kan man konstatera att bara en av de sju kvinnliga ledamöterna som var med då finns kvar i verksamheten. Fyra har slutat och två är inte längre aktiva.

– Jag vet inte om män passar bättre att sitta i den här typen av församlingar eller att de bättre tolererar den typ av påfrestningar som uppstår när maktkampen rasar. För det här handlar om makt, säger Horace Engdahl.

Se hela dokumentären i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.