Filmadaptionen av Alex Schulmans bok ”Bränn alla mina brev” är en av höstens stora filmsläpp. Foto: ”Bränn alla mina brev”/SVT Morgonstudion

Rikedom, onani och svensk skräck- här är höstens mest hajpade filmer

Uppdaterad
Publicerad

Hösten är här och likaså filmsäsongen på bio. Bland de stora släppen finner vi filmer från Cannesfestival-vinnare som Ruben Östlund och Tarik Saleh samt Erika Wassermans långfilmsdebut. Det bjuds även på filmadaption av Alex Schulmans bok och svensk skräckfilm.

– I år så kan man faktiskt bubbla med lite ryggrad, säger filmkritikern Fredrik Sahlin.

Hör Fredrik Sahlin berätta om filmsläppen i klippet ovan.

Triangle of sadness – Ruben Östlund

Skönhetsvärlden, maktklyftor och sekretdrama är att vänta sig i Ruben Östlunds nya ”Triangle of Sadness” berättar Fredrik Sahlin. I filmen får vi inblick i både pengar och snygghet som valuta när en lyxkryssare förliser på en öde ö.

Boy from heaven – Tarik Saleh

En ung, fattig fiskarpojke i Egypten får chansen att studera vid Al-Azharuniversitetet i Kairo när universitets högste ledare, en imam, plötsligt dödas.

– Det blir en maktkamp kring det som pojken dras in i. Det är politik men också jättemycket ”Film Noir”, precis som Tariks förra film The Nile Hilton incident, säger Sahlin.

Året jag slutade prestera och började onanera – Erika Wasserman

I en fyndig komedi spelar Katia Winter, som nyligen synts i filmen Ur spår, en huvudroll som kommer till nya insikter i livet samtidigt som hon trasslar till det. Relationsdrama och karriär korsas med somrig romantik och humor. 

– Det är Erika Wassermans första långfilm som regissör.

Bränn alla mina brev – Björn Runge

Alex Schulmans verklighetsbaserade bok adapteras till film i höst. Filmen bygger på historien om Schulmans mormor Karin Stolpes relation till författaren Olof Lagercrantz.

– Det svenska bratpatgänget är med med Bill Skarsgård, Asta august, Gustav Lindh och inte minst Björn Runge som regissör.

Feed – Johannes Persson

Joakim ”Jockiboi” Lundell är med och producerar den nya svenska skräckfilmen Feed i regi av Johannes Persson. En film som ska nå biopubliken runt Halloween.

Se mer om höstens stora filmsläpp i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.