Skådespelaren Reg E Cathey vann en Emmy 2015 för sina insatser i tv-serien House of cards. Foto: TT

House of cards-skådespelaren Reg E Cathey är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Reg E Cathey har avlidit, 59 år gammal, rapporterar Rolling Stone. Cathey, som bland annat har spelat i ”House of cards” och ”The wire”, dog i sviterna av lungcancer.

Han vann en Emmy 2015 för bästa manliga gästskådespelare i en dramaserie, för sin roll som Freddy Hayes, ägare av en grillrestaurang och vän till Kevin Spaceys rollfigur Frank Underwood i Netflixserien ”House of cards”.

Seriens producent Beau Willimon skriver på Twitter:

”Reg Cathey var unik. Han var full av livskraft, generositet, humor, allvar och en stor talang. Han var älskad av alla. Jag hade turen att känna och arbeta med honom. Han kommer att vara mycket saknad.”

Skurk i Pootie tang

Catheys långa karriär inom började i mitten av 80-talet. Förutom bejublade insatser i House of cards och The Wire spelade han även roller i flera hyllade långfilmer.

Bland annat gestaltade han Dirty Dee i kultkomedin Pootie tang från 1995 och doktor Franklin Storm i superhjältefilmen Fantastic Four från 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.