Hovrätten friar Aron Flam för En svensk tiger

Uppdaterad
Publicerad

Inte heller hovrätten anser att komikern och författaren Aron Flam gjort sig skyldig till intrång i upphovsrätten genom att använda bilden En svensk tiger på omslaget till sin bok Det här är en svensk tiger.

Aron Flam har flera gånger använt olika versioner av bilden En svensk tiger för att belysa vad han anser vara en svensk flathet gentemot Nazityskland under andra världskriget. På Flams bild gör tigern Hitler-hälsning och har en armbindel med ett hakkors på. Detta fick Beredskapsmuseet, som äger upphovsrätten till Bertil Almqvists originalbild, att polisanmäla Aron Flam.

Aron Flam friades i Stockholms tingsrätt i oktober. Åklagaren valde att överklaga domen men nu frias Aron Flam även av hovrätten.

I patent- och marknadsöverdomstolens sammanfattning skriver man att Aron Flam gett uttryck för sin kreativitet på ett originellt sätt och att det står klart att bilden är att bedöma som ett självständigt konstverk i förhållande till ursprungsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.