Bengt Ansell, Sveriges Radio och Karin Lennmor, Svensk damtidning. Foto: Sveriges radio / Svensk damtidning

Hovreportrarna: Kungen överdriver

Uppdaterad
Publicerad

Kungen målar upp bilden av en presskår som förlöjligar och rycker citat ur sitt sammanhang. Svensk Damtidnings chefredaktör Karin Lennmor håller inte med: ”Det är en överdriven bild”.

”Om man hela tiden blir lite förlöjligad i media är det väldigt svårt att jobba. Jag har jobbat så hårt jag har kunnat efter min förmåga och kraft.”

Så kommenterar kungen medierapporteringen om hans person i programmet ”Kungen 70 år: Ensamt majestät”.

”Väldigt återhållsamma”

Men att journalister medvetet försöker förlöjliga kungen håller Karin Lennmor inte med om.

– Nej så tycker jag inte att det är. Visst har det skrivits ut citat och visats videos där Kungen uttrycker sig märkligt, som kan uppfattas som löjliga. Men med tanke på vad han säger och hur han beter sig så finns det bra mycket mer att göra sig löjlig över. Jag tycker snarare att media är väldigt återhållsamma.

”Hör till uppdraget”

Ekots reporter Bengt Hansell bevakar kungahuset för Sveriges Radio. Han tycker inte heller att bilden av en respektlös kunga-journalistik stämmer.

– Det känner jag inte igen. I bland har kungen förstås blivit kritiserad, men det hör ju till uppdraget. 

”Minns bara två tillfällen”

I en intervju med Hansell för 20 år sedan pratade kungen om sin dyslexi. Han berättade att han aldrig fick medieträning i unga år, något han saknat i efterhand.

Bengt Hansell tror att de offentliga framträdanden som gått snett har etsat sig fast. Tabbarna har förstärkt kungens känsla av att vara uthängd.

– Jag kan nog bara dra mig till minnes två tillfällen som rapporteringen känts lite förlöjligande: en av de första gångerna kungen gjorde ett officiellt framträdande och skulle skriva sitt namn på en gruvvägg i Falun – och så blev det inte riktigt rättstavat. Och när han inledde sitt tal i Arboga med ”kära örebroare”. Det är möjligt att det satt djupa spår.

Anklagar bloggar

I 70-års-intervjun gör Kung Carl Gustaf även ett utfall mot, vad han kallar, ”bloggar”.

Kungen beklagar sig över hur bloggarna rycker citat ut sitt sammanhang och diktar ihop osanna historier om familjen. ”En fara med informationssamhället”, menar kungen.

– Jag vet inga specifika bloggare som är elaka mot kungen. Med ”bloggar” tror jag han menar sociala medier i allmänhet, och det går förstås inte att ha kontroll över vad som skrivs där. Sen kan jag förstå att han kan bli sårad. Men kungen är kung, lite får han tåla, säger Karin Lennmor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.